Jak dál, aneb s kým v baráži?

V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Hokejisté Valašského Meziříčí po skončení základní části druholigové skupiny Východ letos do vyřazovacích bojů nezasáhnou, přesto se na vrchol letošní nepříliš vydařené sezóny teprve připravují. Jaký tým tedy bude Bobrům soupeřem, se kterým se letos střetnou o setrvání a práva účasti ve druhé lize na sezonu 2013/2014?

S největší pravděpodobností to bude klub HC Orlová, jenž celkem jednoznačně vyhrál přebor Moravskoslezského kraje. Ve dvaceti odehraných utkáních poznali pachuť porážky trenéra Česlíka v normální hrací době pouze jedenkrát a svou skupinu vyhrála s náskokem 11 bodů před druhou Kopřivnicí.

Vzhledem k tomu, že z ostatních krajských soutěží (Zlínský, Jihomoravský) neprojevil žádný tým chuť postoupit do druhé ligy, rozhodovat budou tedy právě patrně utkání s orlovskými. Dle informací, které jsou dostupné na hokejových fórech, je možná stále ve hře ještě celek Šternberku (Olomoucký kraj). Pokud by tedy projevil zájem, Orlová by musela s tímto soupeřem sehrát nejdříve "kvalifikační finále" a teprve vítěz by měl nárok postoupit do baráže s Valašským Meziříčím. Ale tento scénář se zdá býti zatím nepravděpodobný.

Dle oficiálního rozpisu ČSLH by se barážové boje měly pro Bobry odehrát v termínech 23.3. (doma), 27.3.(venku) a případně 30.3 (doma) na dvě vítězné utkání. Tyto termíny však budou patrně výrazně změněny, neboť pokud odpadají kvalifikační boje ve skupině a play-off krajů, může se začít o mnoho dní dříve.Termíny by si poté oba účastníci baráže domluvili na ČSLH.

Pro Valašské Meziříčí, ale i pro celek Orlové by to určitě bylo mnohem "příjemnější", než čekat více jak měsíc na barážové střetnutí. Problémem by se jevilo i takřka nemožnost sehrát přátelské utkání, neboť potencionální soupeři Bobrů (možná tedy i pro Orlovou) již ukončili letošní ročník, případně hrají play-off ve svých skupinách druhé ligy.

Valašské Meziříčí, které odehrálo dvojnásobně více utkání v letošní soutěži než Orlová, může těžit především z kvality své soutěže. Přeci jen utkání proti Havířovu, Vsetínu, Přerovu, Prostějovu,... byly pro svěřence trenéra Stuchlíka a následně Málka více náročnější, než se vší úctou proti týmům, se kterým se jednou týdně střetával celek z Orlové.

V baráži rozhodne jednak kvalita brankářů a nadále produktivita útočníků a co nejméně individuálních chyb hráčů na obou stranách. Z minulosti již víme, že se žádný soupeř nemůže podceňovat, kór celek, který ve svém kádru má hráče s bohatými ligovými zkušenostmi. Proto tyto utkání budou slibovat důrazný hokej a boj o každý metr ledu. Každé utkání začíná za nerozhodného stavu a je jen na obou týmech, jak se dokáží na tyto veledůležité utkání připravit. Ostatně Orlová si nedávno vyzkoušela přátelské utkání proti Frýdku-Místku, kterému sice podlehla rozdílem dvou branek, ale dle ohlasů byly celky hokejově vyrovnané.

Hokejisté Valašského Meziříčí budou muset absolvovat tedy svou druhou baráž ve své druholigové historii. Ihned v první sezóně si tuto nepříjemnou soutěž vyzkoušeli, když ve své minitabulce skončili na třetím místě a obhájili tak druholigovou příslušnost. Následně se tým zvedal ročník od ročníku, až přišla sezónu snů 2009/2010 a kvalifikační boje o první ligu. Zápasy s Litoměřicemi a Pískem, tedy současnými účastníky první ligy, Bobrům nevyšly dle představ a skončili na jediném nepostupovém třetím místě.

Variant však po sezóně může být více, ČSLH může druhou ligu rozšířit i s možností nabídky pro poraženého v baráži, nicméně lichý počet celků by opětovně zavánělo "stop kolem" pro každé mužstvo v rámci hracího dne. Může se i týmově v rámci přemístění Střed - Východ tato soutěž přeskupit. Otázek a možných odpovědí je tedy povíce a nyní nevíme, v jakém složení se nakonec ročník 2013/2014 skupiny Východ roztočí.

Jisté je nyní jen jedno, Bobři musí obhájit své právo na druhou ligu v barážových utkáních a dvakrát porazit Orlovou. Ostatní varianty jsou nyní pro Valašské Meziříčí bezpředmětné.

Pozn. Článek vyjadřuje subjektivní názor člena redakce Bobrů.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka