V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Poslední březnový týden (v předstihu před velikonocemi) proběhnul na domácím zimním stadionu mezinárodní „Velikonoční turnaj Bobrů 2013“, který svedl dohromady celkem 6 poměrně kvalitních týmů (včetně zahraničních) v kategorii starších žáků, tj ročník 1999 a mladší.

Kromě domácích Bobrů se na turnaji představily tato družstva:
- MHK 32 Liptovský Mikuláš (Slovensko)
- HC Poděbrady (ČR)
- HK Povážská Bystrica (Slovensko)
- HC Lvi Břeclav (ČR)
- HC Uničov (ČR)

Většinou se tedy jednalo o týmy, se kterými se naše družstvo v rámci soutěže nepotkává a proto se s napětím očekávalo, jak vzájemné měření sil dopadne. Hrálo se 3 x 15 min. čistého systémem každý s každým a teprve poslední zápas turnaje rozluštil tajenku pro umístění na třetím až pátem místě. Celkem bylo odehráno 15 utkání s tím, že každý tým tak odehrál 5 utkání.

Turnaj zahájili a ukončili kromě organizátorů i zástupci města (starosta Jiří Částečka, místostarosta Jiří Pernický a tisková mluvčí Renata Votrubová).

Tady si můžete přečíst, jak vidělo turnaj, respektive naše zápasy trenérská trojice ve složení Jaroslav Pokorný, Jiří Brodek a Martin Andris:

HC Bobři Valašské Meziříčí – HC Uničov 3:0
Vstřelené branky a asistence: 1. Andris (Grygařík), 2. Grygařík (Stodůlka D.), 3. Grygařík (Andris)

Rychle vstřelená první branka a lehká převaha korunovaná druhou brankou na konci první třetiny daly ráz celému utkání. Když kluci přidali na začátku druhé třetiny branku č.3., vypadalo to, že budou střelecké hody. Přesto že i v průběhu druhé třetiny byli lepším týmem, tak už žádná branka do konce této třetiny nepadla a třetí třetina byla hrána z obou stran jakoby z povinnosti. Vzrušení přinesly pouze 2 tyčky nastřelené našimi hráči. Za první 2 třetiny zasloužené vítězství a celkem slušný vstup do turnaje.

Nejlepší hráč zápasu za HC Bobry: Grygařík Petr

HC Bobři Valašské Meziříčí : HC Lvi Břeclav 7:2
Vstřelené branky a asistence:
1. Kuchařík (Andris), 2. Andris (Kuchařík), 3. Kelnar (Mikulenka), 4. Andris (Kuchařík), 5. Andris (Grygařík), 6. Grygařík (Andris), 7. Grygařík (Kuchařík, Andris)

Kluci si na soupeře věřili, protože je v sezóně 2 x rozstříleli a jednou dokonce naší rekordní výhrou v soutěži 16:5. Roli favorita potvrzovali i v tomto utkání a v 9. minutě již vedli 4:0 a soupeře do šancí pouštěli sporadicky. Celý zápas jsme měli pod kontrolou a 3. třetina se pouze dohrávala z povinnosti beze změny skóre. Za zmínku v tomto zápase stojí 3. gól našeho „nejtvrdšího“ střelce Marka Kelnara, který vsítil svou litou střelu ze středního pásma a tím brankaře úplně vyšachoval (mám pocit, že brankář se nedal psychicky do kupy, ani do konce utkání).

Nejlepší hráč zápasu za HC Bobry: Chrástecký Viktor

HC Bobři Valašské Meziříčí : MHK 32 Liptovský Mikuláš 3:7
Vstřelené branky a asistence:
1. Stodůlka (Denk, Pernický), 2. Kuchařík (Brodek), 3. Brodek (Stodůlka, Kuchařík)

Vzhledem k předchozím výsledkům a předpokládanému rozložení poměru sil bylo pravděpodobné, že se bude hrát o 1. místo. Kluci do zápasu s fyzicky vyspělejším soupeřem vlétli beze strachu a v 6. minutě už vedli 2:0. Pak však přišla černá série našeho družstva, kdy si 3 naši hráči výrazně rozšířili body v kanadském hodnocení - bohužel však druhou, nebo „lépe“ i první asistencí pomáhali vždy soupeři. Liptovský Mikuláš se ani moc nenadřel a v 33. minutě vedl 2:6. Po korekci na 3:6 svitla naděje, ale v tomto zápase kluci již morální síly na obrat neměli a podlehli soupeři 3:7. Zápas ukončila „hromadná“ bitka, ale hromadná spíše ze strany soupeře, kdy habáni z Mikuláše si rozebrali naše hráče v počtu 7 ks na jednoho našeho hráče. Někteří naši kluci si bitky v závěru nestačili ani všimnout. Ti všímavější se pokusili stav sil vyrovnat, ale přes výrazný a neohrožený boxerský příspěvek Dominika Vanducha a Filipa Kubenky (ostatní naše hráče nebylo možné pod závalem těl soupeře identifikovat), se ani zde vítězství na naši stranu nepřeklopilo.

Nejlepší hráč zápasu za HC Bobry: Brodek Jiří

HC Bobři Valašské Meziříčí : HK Považská Bystrica 6:4
Vstřelené branky a asistence:
1. Pernický (Brodek, Kuchařík), 2. Brodek (Andris), 3. Kuchařík (Brodek), 4. Kuchařík (Brodek, Andris), 5. Kubenka (Andris, Grygařík), 6. Pernický (Andris, Kuchařík)

Druhý den turnaje jsme začali soubojem s opět fyzicky vyspělejším soupeřem. A protože šlo o boj o medaili, tak trenér Jarda Pokorný naordinoval kanadský styl hokej – napadání, hru do těla, nastřelení puku do pásma a dohrání každého souboje. Prví dvě střídání všech formací však vypadala hra z naší strany, jako by hrál ústav hluchoněmých, protože první fyzický kontakt se soupeřem měl Jirka Brodek až v 7 minutě a zbytek týmu se soupeře ani nedotkl. Výsledkem tohoto „režimu“ bylo vedení soupeře na začátku druhé třetiny 2:0 a když po snížení na 1:2 přidal soupeř třetí branku, vzal si trenér oddechový čas a pokusil se naší hru oživit výměnou brankáře. Světe div se, pak už byl na ledě jen jeden tým, který otočil stav utkání z 2:4 na 6:4 a soupeře doslova rozebral. Po vítězných osobních soubojích šel puk z hokejky na hokejku a dokonce 2x do téměř odkryté branky po úplném vyšachování unavené soupeřovy obrany. Zasloužené vítězství s otočením zápasu tzv. „hrou na srdíčko“ znamenala jistou medaili s tím, že teprve poslední zápas měl rozhodnou zda to bude bronz, nebo stříbro.

Nejlepší hráč zápasu za HC Bobry: Kuchařík Šimon

HC Bobři Valašské Meziříčí : HC Poděbrady 5:4
Vstřelené branky a asistence:
1. Kuchařík (Grygařík), 2. Kubenka (Stodůlka D.), 3. Brodek (Kuchařík, Stodůlka D.), 4. Pernický (Kuchařík, Denk), 5. Grygařík (Vanduch)

V přímém souboji o 2. místo, kdy jsme potřebovali minimálně bod za remízu, zněl rozkaz jasně: „střelba na bránu z každé pozice na náhradníka za zraněného brankaře, protože je potřeba ho prověřit.“ Kluci si zase chvilku zahráli na hluchoněmé, ale pak se to „zvrtlo“ správným směrem a začalo nám to tam padat. Byli jsme celou dobu ve vedení a soupeře jsme do zápasu nepustili a to ani na konci zápasu při jeho krátké přesilovce 5:3. Vítězství a zasloužená stříbrná medaile, byla pro kluky příjemnou tečkou. Jediné dilema v tomto zápase řešili trenéři pouze při volbě nejlepšího hráče tohoto zápasu, neboť Michal Škrhla odehrál velice solidně nejen tento zápas, ale i celý turnaj a podobně na tom byl (byť v s drobnými výpadky) i brankář Evžen Očadly. Volba byla těžká, ale protože post brankáře je post nejnevděčnější, převážila miska vah k němu.

Nejlepší hráč zápasu za HC Bobry: Očadly Evžen

Turnaj proběhl (alespoň podle ohlasů od všech trenérů ostatních družstev) na velmi dobré úrovni. Svou spokojenost dokonce vyjádřili i někteří rodiče, kteří doprovázeli svá družstva. Také týmy, které se podařilo dát na turnaji dohromady, předvedly velmi bojovné a vyrovnané zápasy.

Ačkoli se turnaji nevyhnula zranění, nakonec se podařilo turnaj odehrát téměř v plné sestavě jednotlivých družstev. Vyjímku tvořily pouze zranění u družstva Uničov (zlomená klíční kost v 10 min. prvního zápasu turnaje), družstva Povážská Bysrica (naštípnutá kost v nártu v první třetině druhého zápasu turnaje) a nakonec i u družstva Poděbrady (natáhnutá třísla jediného brankáře družstva). To umožnilo zapojit se do turnaje synovi profesionálního fotografa, který byl na turnaji přítomen - Vojtovi Vincurovi. Nakonec se z toho stala taková perlička turnaje. Vojta (který ročníkem narození přesně zapadal do kategorie tohoto turnaje) byl bývalým hokejovým brankářem a s aktivní činností skončil před 3-mi léty. Přesto však neváhal obléci golmanskou výstroj a po takové době se opět postavit do brány. Nakonec „svému“ týmu z Poděbrad vychytal hezké třetí místo na turnaji. Jeho rozhodnutí bylo kladně ohodnoceno direktoriátem turnaje a Vojta získal mimořádnou cenu za svoji odvahu a výkon.

Jinak byly téměř všechny zápasy velmi vyrovnamé a napínavé. Kluci bojovali vždy až do poslední sekundy. Domácí celek HC Bobři Valašské Meziříčí se představil ve velmi dobré formě a nebýt jediného zaváhání s pozdějším vítězem turnaje (MHk 32 Liptovský Mikuláš), tak mohl tento turnaj i vyhrát. Přesto patří klukům uznání za odvedený výkon a bojovnost jakou při jednotlivých zápasech předvedli. Úspěšně tak završili uplynulou sezónu, kde také skončili na velmi dobrém druhém místě ve finálové části soutěže v rámci Zlínského a Jihomoravského kraje.

Individuální ceny turnaje:
- Nejlepší útočník : Tomáš ANDRIS (HC Bobři Valašské Meziříčí)
- Nejlepší obránce : Dominik TOMÁNEK (HC Poděbrady)
- Nejlepší brankář: Jan JUŘIČKA (HC Lvi Břeclav)
- Nejlepší střelec: Michal KRÁLIK (MHK 32 Liptovský Mikuláš)
- Zvláštní cena direktoriátu turnaje – za statečnost, odvahu a výkon jako náhradní brankář: Vojtěch VINCUR („HC Poděbrady“)

Hodnocení turnaje ze strany hlavního trenéra Jaroslava Pokorného:
„Z mého pohledu hodně vydařený turnaj! Jak po vysledkové stránce, tak i po organizační stránce. Tím bych chtěl poděkovat za kluky i za mě jako trenéra všem (hlavně Pavlovi Vanduchovi a Pavlovi Pernickému), kteří se zasloužili o to, že takto pěkný turnaj se uskutečnil právě na našem stadiónu ve Valašském Meziříčí. Myslím že 2. místem na tomto turnaji jsme podtrhli celkem úspěšnou sezónu, ve které kluci dobře reprezentovali klub i město a věřím že jsme všem ukázali, že i u nás se dělá poctivá práce. Doufám že i v dalších sezónách bude mít náš klub podporu města, které budeme dál důstojně reprezentovat."

Hodnocení turnaje ze strany druhého trenéra Martina Andrise:
„Kluci díky za slušný výkon na tomto turnaji. No a když si příště nebudete brát k srdci pravidlo, že domácí turnaje se nevyhrávají, že soupeři výhru o 1.místo nevnutíte a když si nedáte naložit v pěstním (nevyváženém) souboji, tak dosáhnete s trochou štěstí i na stupínek nejvyšší. Dobrý výkon v turnaji podali všichni, kteří se tohoto turnaje zúčastnili. Kluci bojovali jako jeden tým a to jim pomohlo k zaslouženému druhému místu. Dík patří i rozhodčím za solidně odvedenou práci.

No a na závěr - vynikající výkon podal celý realizační tým turnaje vedený ředitelem turnaje Pavlem Pernickým a organizátorem turnaje Pavlem Vanduchem, dále pak všichni rodiče, kteří přispěli k hladkému chodu turnaje, klub a především město Valašské Meziříčí, které mládežnický hokej v Valmezu podporuje měrou nemalou.“

Celý turnaj se nesl ve vynikající atmosféře. Věřím, že kluci byli se svými výkony spokojeni a že strávili na Valašsku hezké dva dny naplněné sportem. Budeme rádi, pokud se nám podaří v budoucnu uspořádat opět nějaký takovýto turnaj.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka