Jeden gól a dvě asistence si připsal člen druhé formace Tomáš Andris, který se tak stal jednou z hvězd vítězného utkání proti Hodonínu. Šestnáctiletý odchovanec Bobrů ve svém čtvrtém utkání vstřelil první branku mezi muži, čímž se stal nejspíše i nejmladším střelcem Valachů. Jak vidí tahoun staršího dorostu a druholigový benjamínek letošní vydařenou sezonu?

Tomáši, dokázal byste si představit na začátku letošního ročníku, že konec sezony dohrajete ve druhé formaci po boku Josefa Fojtíka a Václava Studeného?
No, na začátku ročníku jsem ani nepomyslel na to, že bych mohl za muže nastoupit. Říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby si mě někdy vytáhli na trénink, ale víc jsem si od toho nesliboval. Věděl jsem, kolik dobrých kluků tady je, takže jsem nad tím ani nepřemýšlel a jsem rád za ten čas, který na ledě dostávám ve druhé formaci. S oběma kluky se mi hraje výborně. Venca (Václav Studený) i Pepa (Josef Fojtík) se mně snaží radit a říkat, co dělám dobře a co špatně. Hodně mi pomáhají.

V šestnácti letech jste nejmladším hráčem, který kdy za A-tým Bobrů nastoupil. Jakým způsobem jste se dostal z řad staršího dorostu mezi muže?
Vidíte, to jsem ani nevěděl (směje se). No, ona ta cesta nebyla nijak výjimečná. Docela se mi dařilo v dorostu, tak pan trenér Pokorný zašel za vedením, jestli bych mohl s Áčkem někdy na trénink. Pan trenér Čechmánek si mě pak po pár trénincích vzal stranou a řekl mi, že když budu makat, tak dostanu šanci si zahrát zápas za muže. Jednou jsem byl na střídačce, to když se hrálo doma s Opavou, a pak v Šumperku jsem dostal šanci poprvé v základu.

Ve středu jste senzačně porazili Hodonín, vaše formace odehrála velmi povedené utkání, a vy jste si dokonce vstřelil svou první branku, ke které jste přidal dvě asistence. Jak tyto situace vznikly?
Moje branka pramenila hlavně z dobré práce kluků za bránou. Udrželi puk, což bylo hodně důležité, a pak mi Fojty (Josef Fojtík) nahrál mezi kruhy, to jsem měl už hodně času a nějak jsem do toho plácnul, a ono to tam spadlo. U mojí první asistence jsem vlastně nic moc neudělal. Byl jsem zády k soupeřově brance na modré čáře a viděl jsem, jak si Venca nabruslil za mě, tak jsem to jen posunul a on už to pak krásně dal Fojtymu, který to parádně trefil. Druhá asistence byla hlavně zásluhou Venci (Václav Studený), který udržel pásmo a posunul mi puk, a tak vznikla situace dva na jednoho, kdy jsem viděl úplně volného Pepu, který to zase nádherně proměnil.

Bude vás váš premiérový úspěch stát nějaký příspěvek do týmové kasy?
Ano určitě mě to něco stát bude. Ještě nevím jestli to bude svačinka pro celou kabinu nebo zápisné, musím se s klukama domluvit.

Jak byste prozatím zhodnotil sezonu staršího dorostu, ve kterém patříte k tahounům mužsva?
Za dorost se nám povedla základní část soutěže, kdy jsme skončili na pátém místě a dostali se tak mezi nejlepších osm týmů, které hrají o postup do extraligy. Teď už to tak dobré není, máme na svém kontě 5 proher v řadě, které jsou způsobeny hlavně velkou marodkou v týmu. Posledních pár zápasů hrajeme na dvě lajny. Věřím však, že se jako tým ještě zvedneme, a dokážeme potrápit i týmy na prvních místech tabulky.

Máte svůj hokejový vzor nebo oblíbený tým, za který byste jednou chtěl hrát?
Ano mám. Mým největším vzorem je Pavel Dacjuk. Líbí se mi jak vystupuje na ledě i mimo něj. Co dokáže s hokejkou je opravdu pozoruhodné. Ještě minulou sezónu nastupoval za Detroit Red Wings, takže jsem jejich velký fanoušek. Dalším mým vzorem je Patrick Kane, proto hraji v dorostu s číslem 88.

Před mužstvem stojí úkol, vytáhnout se blíže ke středu tabulky před koncem základní části, jak moc těžké to pro vás bude?
Těžké to pro nás bude hodně. Ale věřím, že se to dá zvládnout. Důležitá budou teď utkání doma s Kopřivnicí a venku proti Opavě.

Je všeobecně známo, že v meziříčské kabině panuje vždy dobrá parta, koho z hráčů jste si nejvíce oblíbil, a kdo vám dodává největší inspiraci?
Ano to je pravda. Parta je tady super. Hodně jsem si oblíbil kluky z útoku. Hlavně Vencu Studeného, s kterým jsem zatím odehrál všechny zápasy. Hodně mi pomáhá i Pepa Fojtík. Inspiraci vidím ve více hráčích. Oba mají zkušenosti se zahraničním hokejem, stejně jako Petr Dvořák. Výborný hráč je i Tomáš Brunec.

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka