Bobři otevřeli čtvrtfinále výhrou!

Hned první zápas čtvrtfinálové série playoff vyšel hostujícím Bobrům na jedničku a svým bojovným výkonem se zasloužili o vedení 1:0 na zápasy. K výhře v emočně vypjatém souboji dotáhli Valachy svými brankami dva nejproduktivnější hráči základní části Josef Fojtík s Petrem Dvořákem.
2. liga - skupina Východ 2016/2017, sobota 25.2.2017
Šumperk
Valašské Meziříčí
1:2
(0:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 47. Sedlák (Vachutka, Vymazal) – 23. Fojtík (Studený, Žabčík), 39. Dvořák (Báchor, Dalajka). Rozhodčí: Škach – Blaha, Zedník. Vyloučení: 5:8, navíc Mikel (VAL) 5+OK za faul kolenem. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 950. Střely na branku: 31:18. Průběh utkání: 0:2, 1:2.
Šumperk: Kůdela (Svoboda) – Adam, Sedlák, Řezáč, Fišera, Janota, Drtil, Ďurkáč – Vymazal, Vachutka, Ostřanský – Sedláček, Králík, Novosad – Langr, Fischer, Hroch
Valašské Meziříčí: Plšek (Čáp) – Hladiš, Báchor, Mikel, Žabčík, Hajda, Nedbálek, Varga Mar. – Kývala, Dvořák, Brunec – Andris, Studený, Fojtík – Pořický, Varga Mir., Martiník -Dalajka, Hlaváč, Varga D.

KOMENTÁŘ K UTKÁNÍ

Už dopředu bylo jasné, že na favorizovaný Šumperk nečeká v úvodním kole vyřazovacích bojů lehký soupeř. Valašské Meziříčí sice přišlo v závěru základní části o výborně chytajícího Matouška, do Šumperku však dorazilo s dvojicí Lukáš Plšek - Jan Čáp.

Od úvodních minut bylo zřejmé, že se v Šumperku odehraje vyrovnaná bitva, která stěží půjde ve šlépějích dvou předchozích zápasů obou soupeřů hraných na zdejším stadionu. V nich totiž Draci dokázali vyhrát vysoko 6:1 a 10:2.

Šumperští hráči nebyli v útoku oproti hostům střelecky výrazněji aktivnější, ale hlavně dokázali poslat kotouč do prostoru mezi tyče. Tudíž Plšek musel krotit rány Sedláčka, Vachutky i Králíka. Posledně jmenovaný však v sedmé minutě vyfasoval trest na dvě minuty a v následné přesilovce hostů si Kůdela v osmé minutě zápasu připsal první zákrok.

Úvodní gól zápasu měl na hokejce v 10. minutě Novosad, ale v dobré pozici před Plškovou brankou nedokázal umístit kotouč do sítě. Postupem času přebírali Bobři iniciativu a mazali střelecký deficit ze začátku zápasu, Kůdela však většinou rány dobře viděl a neměl s nimi větších problémů. Naopak důležitý zákrok vytáhl Plšek, který na druhé straně kluziště vychytal Sedláčka.

V dalších minutách mohli Draci těžit z početních výhod po faulech Meziříčí, jenže ani krátká dvojnásobná přesilovka se Šumperku nepodařila přetavit ve vedoucí gól. Za což Draci nakonec v úvodu druhé třetiny pykali.

Zvláště když Vachutka promarnil velkou šanci a trefil jen boční konstrukci brány. Hosté se pak trpělivou hrou dočkali šance a využili ji. Zkušený Václav Studený převzal kotouč v útočném pásmu, projel jej napříč, aby pak na zadní tyč servíroval puk pro Josefa Fojtíka. Hostující útočník doslova zametl kotouč do branky a Valašské Meziříčí rázem vedlo.

Hostům samozřejmě vedení vlilo energii do žil a domácí naopak měli podstatně složitější práci. Zarputilou defenzívou Bobrů se velmi těžce dostávali do šancí, přesto se krátce po polovině utkání dostal do velké příležitosti Vachutka, ale dorážku Sedlákovy rány poslal znovu jen do Plška.

Optimismus do řad necelé tisícovky domácích příznivců pak přineslo vyloučení hostujícího Mikela, který kolenem dohrál u mantinelu Vymazala. A zatímco domácí forvard se do hry ještě od třetí třetiny, po důkladném ošetření, vrátil, Mikel zamířil do kabin a Šumperk měl výhodu pětiminutové přesilovky. Domácí následně většinu času hledali klid na kombinaci v útočném pásmu. A gólu se nedočkali. Tak přišel další trest.

Třetí šumperský útok nesehrál ideálně kombinaci za modrou čárou a hosté vyrazili ve třech do brejku, který dokonale přetavili v další trefu. Povedenou souhru zakončoval prakticky do prázdné branky Petr Dvořák, kterému stačilo zvednout kotouč nad položený Kůdelův beton. Hosté náhle vedli 2:0 a do poslední třetiny si nesli solidní náskok.

A Draci na svého soupeře od úvodních minut vlétli, šanci měl Vymazal, následně i Ostřanský, jenže koncovce chybělo štěstí. Draci se tak dočkali až při hře 4 na 4, vteřinu před návratem vyloučeného Milana Ostřanského na led. Vymazal vyhrál buly pro Vachutku, který poslal křižný puk na Tomáše Sedláka. Nejproduktivnější bek celé ligy pak vymetl šibenici Plškovy branky.

Šumperk pak byl velmi blízko vyrovnání. V následné přesilovce pěti proti třem dokonce trefil tyč, hlavní rozhodčí následně i signalizoval gól. To samozřejmě rozlítilo hráče hostů v čele s brankářem Plškem či útočníkem Bruncem, následně došlo k nápravě věci a k odvolání vyrovnávací branky.

V 52. minutě nadělala nečekaná rána Hrocha Plškovi velké problémy, Šumperk pak hrál ještě přesilovku po faulu Pořického, ale gólu se nedočkal. Další početní výhoda pak zůstala nenaplněna, po faulu Nedbálka se totiž provinili i domácí Vachutka s Drtilem. Přesto se Draci odhodlali k závěrečné power-play, dlouhodobě však pásmo udržet nedokázali a Valašské Meziříčí tak nakonec slavilo vítězství na šumperském ledě.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Preview k zápasu
Richard Müller | 23. 2. 2017

PREVIEW PLAYOFF: Bobry čekají boje s hokejisty Šumperka

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka