Bobři vezou z Lapače opět všechny body!

V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Hokejisté Valašského Meziříčí opět dokázali zvítězit ve Valašském derby a ukončili tak sérii porážek. Začátek zápasu byl přitom velice rozpačitý a Bobři sehráli první desetiminutovku téměř celou v oslabení z toho dvouminutovku ve třech. Přesto se právě Bobři dokázali díky využité přesilovce dostat do vedení. Zlomový byla druhá třetina, ve které se skóre navýšilo až na 0-4. Přestože se poté Vsetín na chvíli dostal na dostřel, protože do přestávky dokázali domácí vstřelit dva góly, ve třetí třetině přidali Bobři pátou branku, po které už zápas připomínal spíše boxerský turnaj. O branky Bobrů se postarali Michal Vodný, Mira Varga, dvougólový Radim Haas a Marek Knebl.
2. liga - skupina Východ 2011/2012, 37. kolo, neděle 22.1.2012, Na Lapači
Vsetín
Valašské Meziříčí
2:5
(0:1, 2:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 32. Kubo (Vaněk), 36. Hruška P. (Vítek, Heš) - 15. Vodný (Haas, Musil), 21. Varga Mir. (Ambruz), 25. Haas (Vodný, Musil), 27. Haas (Ambruz, Ovšák), 45. Knebl (Haas, Vodný) Rozhodčí: Obadal - Goňa, Smilek. Vyloučení: 13:13, navíc O. Hruška (VSE) - Ambruz (VAL) 5 min Využití: 1:2 Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5.
Vsetín: Plšek (27. Hromada) - Farda, Heš, Spitzer, Mečiar, Hrčka, Hoďa, 21. Žabčík - Zúbek, Vaněk, Sprušil - Vítek, Hruška O., Hruška P. - Kubo, Korčák, Bajtek.
Valašské Meziříčí: Slovák (Vlachynský) - Blažek, Hartmann, Musil, Ovšák, Růčka, Vašut - Bokroš, Ambruz, Varga Mir. - Balga, Varga D. Martiník - Knebl, Haas, Vodný.

KOMENTÁŘ K UTKÁNÍ

Již před úvodním hvizdem vládla na vsetínském Lapači úžasná atmosféra. Fanoušci obou týmů se velmi hlasitě navzájem zdravili a netrpělivě očekávali příchod jejich hrdinů. První vyloučení utkání přišlo již v osmadvacáté vteřině na straně domácích, když dvě minuty za hrubost dostal František Zúbek. V této přesilové hře se ovšem hostům nedařilo usadit v útočném pásmu a tak stříleli na Plška pouze z dálky a ten s těmito nahozeními neměl větší potíže. K první střele se Vsetínští dostali až v průběhu čtvrté minuty, ale Mečiarova tečovaná rána šla hodně mimo. V další pěkné šanci Kubo před poloprázdnou bránou netrefil kotouč. Domácí povzbuzeni těmito střelami i nadále tlačili a Bobři zuby nehty bránili svou tvrz. Vsetínský tlak vyvrcholil vyloučením Martiníka za držení hole. Sedm vteřin nato jej následoval Musil za podražení a Bobři najednou hráli ve třech proti pěti. Necelou minutu na to šel na trestnou lavici ještě Ambruz za podražení. Domácí se sice usadili v útočném pásmu, ale stříleli minimálně, a z této dvojnásobné přesilové hry branka nepadla. Domácí poté pokračovali v přesilové hře 5 na 4, ale ani ta nebyla nijak pohledná. Do jediné větší šance se dostal Ondřej Hruška 20 vteřin před jejím koncem, ale Slovákova lapačka byla připravená.

I nadále byli Vsetínští aktivnější a Plšek se do hry zapojoval minimálně. Vsetínská aktivita vyvrcholila dalším vyloučením na straně Bobrů, když Balga dostal 2 minuty za podražení. Tato přesilová hra se domácím taky nepovedla a sotva skočil Balga na led, přišlo vyloučení Bajtka za hákování. Hosté naopak dokázali přesilovou hru v úvodu 15. minuty využít. Jejich branka přišla naprosto z ničeho, když z kruhu pálil Radim Haas, jehož ránu Plšek ještě vyrazil. Kotouč se dostal k výborně postavenému Michalu Vodnému, který ležícího Plška beckhednem přehodil. Chvíli po vstřelené brance šli Bobři opět do čtyř, když Martiník podrazil Hoďu. V této přesilové hře vsetínští odehráli v pěti pouze 73 vteřin, a to díky Vaňkovu vyloučení za hákování. Vsetínští v následujícím oslabení málem vstřelili branku, když Petr Hruška dojel vyhozený kotouč a posílal jej před branku rozjetému Bajtkovi. Těsně před Bajtkem ale kotouč srazil Ambruz a i nadále se hrálo za jednobrankového vedení hostí. Do konce třetiny ovšem ani jeden z týmů již nic kloudného nevymyslel a tak se do kabin odcházelo za stavu 0:1.

Hned v úvodu druhého dějství Bobři bleskurychle zvýšili svůj náskok, když se k odraženému kotouči od rozhodčího za brankou dostal Martin Ambruz, který přihrál před bránu volnému Miroslavu Vargovi a ten zasunul touš přesně mezi Plškovi betony. Vsetínští po inkasované brance zvýšili aktivitu, ale sami se poslali do čtyř, když dostal 2 minuty za hrubost David Hoďa. Ačkoliv se Bobři usazovali v útočném pásmu, naráželi na výborně postavenou Vsetínskou obranu a připraveného Plška. Naopak to bylo těsně po konci přesilové hry, když si Michal Vodný s Jakubem Musilem rozebrali domácí obranu a posunuli kotouč na volného Radima Haase, jež prostřelil Plška potřetí. Místo aby Vsetínští zklidnili hru, nechal se vyloučit nejdříve Daniel Vaněk za krosček a půl minuty na to jej následoval ještě Petr Hruška za podražení. Bobři dvojnásobnou přesilovou hru narozdíl od domácích využili a Plšek kapituloval počtvrté – Bobři rozebrali tři Vsetínské hráče a Radim Haas přidal čtvrtou branku přesným zakončením do odkryté klece. Plšek se po této brance odploužil na střídačku a mezi tři tyče se postavil Petr Hromada.

Hráči od soutoku Bečev byli na koni a domácí pouštěli k puku jen minimálně, ale do útoku se již netlačili. Když byli domácí u kotouče, snažili se o dlouhé pasy, z čehož přicházelo jedno zakázané uvolnění za druhým. Domácí se branky dočkali až v 32. minutě, když Daniel Vaněk zavezl kotouč před Slováka, odkud jej posunul na dojíždějícího Martina Kuba, a ten Slováka ranou pod víko překonal. Branka domácí očividně nastartovala, z čehož vyplynulo další Bobří vyloučení. Domácí se snažili o využití přesilové hry a vytvořili si několik velmi slibných šancí, kterým ovšem chybělo zakončení do brány. Přestože z této přesilové hry branku nevstřelili, čtyři vteřiny po srovnání počtu hráčů šli Bobři opět do čtyř po Ručkově podražení. Domácí se v této druhé přesilové hře více tlačili do brány a v 36. minutě se radovali podruhé. Nejdříve na Slováka pálil David Vítek a k odraženému kotouči se dostal Petr Hruška, který odrazem od Slovákova betonu poslal kotouč za jeho záda. První velký Hromadův zákrok přišel po Hartmannově nahození od modré, když předvedl krásný semafor. Vážnější šarvátka mezi hráči přišla v průběhu 37. minuty. David Vítek oplácel atak u branky Bobrů a rafl se s Martinem Ambruzem, za což oba dostali 2 minuty za hrubost.

Krásnou akci sehráli Kubo s Hoďou při přečíslení dva na jednoho, ale než mohl Kubo zakončit, do puku mu sáhl v poslední chvíli Blažek. Domácí i nadále tlačili a ve vzduchu visela kontaktní branka.Nicméně snahu domácích se nepodařilo přetočit v branku a i proto se odcházelo po druhé třetině do kabin za stavu 2:4.

Do třetího dějství vstoupili domácí s velkou chutí utkání zvrátit. Jejich snahu ještě přiživil faulem Hartmann, který dostal 2 minuty za hákování. Ve vlastním oslabení se tak jako v předchozím derby na vsetínském ledě do úniku dostal David Varga a razil si cestu sám na Hromadu. Ten si na něj počkal a jeho pokus s naprostým klidem zneškodnil. Tato akce jako by Vsetínské zmrazila, protože od této chvíle se již nemohli dostat do útočného pásma a Slovák byl po zbytek přesilové hry téměř bez práce. Hosté se po srovnání počtu hráčů na ledě radovali již popáté. S kotoučem prokličkoval až skoro do rohu Radim Haas, odkud jej posunul na z druhé vlny najíždějícího Marka Knebla a ten zamířil přesně pod horní tyčku. Bobři i nadále tlačili a do další krásné šance se dostal Miroslav Varga po Hartmannově přihrávce, ale první jmenovaný střílenou přihrávku mezi tři tyče neusměrnil.

Vsetínští po páté inkasované brance působili velmi odevzdaným dojmem a Bobři si na ledě dělali co chtěli. Domácí jen stěží hledali cestu přes červenou čáru a ještě hůř hledali cestu ke Slovákově bráně. Jejich hra byla plná nepřesností, přihrávek na nikoho a malého důrazu v osobních soubojích. Větší šanci udělat něco s výsledkem měli domácí v průběhu 51. minuty při Ambruzově vyloučení za nedovolené bránění. Vsetínští se hned z úvodu přesilové hry dostali do vážnější šance, ale v rozhodující chvíli kotouč přeskočil hůl Davida Vítka. Následné Spitzerovo nahození od modré Slovák bez problémů chytil do náručí. Na domácích byla víc než moc vidět beznaděj.

Hosté naopak i po přesilové hře hráli v obrovské pohodě a Vsetínské obehrávali velmi snadno. Ve 54. minutě se počet hráčů na obou stranách snížil na čtyři, když hlavní sudí vyloučil Ovšáka a Vítka za hrubost. Hráči na ledě začali dávat najevo své emoce, protože již v55. minutě je následovali David Varga a Tomáš Mečiar také za hrubost. Před koncem 56. minuty se hosté opět sami poslali do oslabení, ale i tato přesilová hra byla jasnou ukázkou, jak se domácí v tomto utkání trápí. V 59. minutě se nechal vyloučit Vaněk a tím se rozhodlo o vítězi utkání. Hráči se mezi sebou ještě párkrát chytli a předvedli pro divácké oko několik krásných šarvátek, z nichž za poslední vyfasoval Ondřej Hruška a Martin Ambruz 5 minut plus osobní trest do konce utkání.

OHLASY TRENÉRŮ

Viktor Hlobil (trenér VHK Vsetín): "Je jasné, že i když to bylo derby, tak jsme se na něj nijak speciálně nepřipravovali. Zápas jsme nezvládli, hlavně přesilové hry v úvodu první třetiny, což nás stálo strašně moc. Jak jsem říkal již několikrát, kdo nevyužije přesilovou hru 5:3 a ke všemu ještě tak dlouhou, tak nemá šanci vyhrát. Neměli jsme klid na hokejkách, nebyla taková pohoda na jakou jsme byli doma zvyklí, takže jsme nic nevymysleli a umožnili jsme soupeři v našem oslabení odskočit na 0:1. Ta druhá třetina se nám vůbec nevydařila. Od začátku jsme šli všude pozdě, prohrávali jsme osobní souboje, nebylo to takové jaké jsme si to představovali. Bohužel soupeř byl na koni, jelikož vedl a tak si to pohlídal. Dneska jsme to derby nezvládli z každého pohledu. Je mi to líto hlavně kvůli divákům, protože jich dneska přišlo strašně moc, od začátku byla super atmosféra."

Ing. Jaroslav Stuchlík (trenér HC Bobři Valašské Meziříčí):"Já myslím, že mezi klíčové momenty utkání patřila série našich oslabení, protože jsme nedostali gól. Soupeř nám rozchytal gólmana, který potom byl v jednom ohni a potom odchytal výborně celý zápas. Kdyby se Vsetín dostal do vedení, tak by ten zápas byl úplně jiný."

FOTOGALERIE

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka