Na jednu stranu velké zklamání, na druhou hrdost. I takové pocity prožívali hráči i příznivci Valašského Meziříčí po skončeném pátém semifinálovém duelu. Svěřenci trenéra Weintritta se v klíčové bitvě dostali do vedení, to však posléze ztratili a Slezané už po zbytek duelu svůj náskok nepustili. Poruba tak postoupila do finále, kde narazí na Draky z Šumperku. Bobrům naopak sezóna končí. Nutno však podotknout, že sezóna úspěšná.
2. liga - skupina Východ 2017/2018, čtvrtek 22.3.2018, RT TORAX Aréna
Poruba
Valašské Meziříčí
6:3
(0:1, 3:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 32. Zdeněk (Ollender, T. Káňa), 33. Zdeněk (T. Káňa, Luka), 34. Haas (J. Káňa), 44. J. Káňa (Fojtík, Haas), 53. Luka (Zdeněk), 57. Haas (Fojtík) – 11. Seidler, 40. Seidler (Báchor, Dvořák), 49. Studený (D. Varga, Hajda). Rozhodčí: Obadal, Kašík – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 6:3.
Poruba: Kůdela (Kubáň) – Dresler, Slavík, Fišera, Kaluža, Hryciow, Popela, Puškár, Adam – Ballner, Haas, J. Káňa, Luka, Fojtík, Zdeněk, Finsterle, Zachar, Gelnar, Ollender, T. Káňa, Jaroš.
Valašské Meziříčí: Šafránek (Plšek) – Hajda, Rudl, Báchor, Mikel, Horyna, Baroš, Jenáček, Žák – Brunec, Pokorný, Studený, Hořanský, Pořický, Vaněk, Seidler, Kývala, D. Varga, Dvořák, Daněk, Dalajka.

KOMENTÁŘ K UTKÁNÍ

Pátý a zároveň poslední semifinálový duel začal velmi zostra. V první velké šanci se ocitnul domácí Fojtík, Šafránek byl ale pozorný a jeho pokus vychytal. Na druhé straně došlo po minutě k drobným zmatkům. Brankáři Kůdelovi se zamotal kotouč v brankovišti a podařilo se jej odstranit až za pomoci obrany. Valaši se posléze ujali diktování tempa hry. Byli mnohem častěji na kotouči a kontrolovali hru.

Odměnou jim byla první branka utkání. Petr Seidler nevzdal boj o kotouč, který se brankáři soupeře nepodařilo dostatečně zachytit při vyjetí z branky. Útočník Bobrů jej vypíchl Kůdelovi z pod betony a poslal černou gumu do prázdné branky - 0:1. Valachy branka ještě více nabudila a o to více nepouštěli Porubu do šancí z dobře zajištěné obrany. Výsledkem toho byl konec první periody s jednobrankovým vedením pro modrobílé.

Do druhé periody vstoupili Bobři znovu aktivně, díky čemuž se dostali k několika vyloženým šancím. V té největší byl bezpochyby střelec první branky Seidler, který se zmocnil puku na útočné modré a pelášil s ním sám na brankáře Kůdelu. Jeho bekhendová klička ale bohužel jen těsně minula horní okraj soupeřovy svatyně. Slezané poté ve třicáté druhé minutě jako blesk z čistého nebe srovnali. Jeden z nejzkušenějších na straně Poruby, Jiří Zdeněk, si našel puk v prostorech pro vhazování a jeho ránu z první zastavila až síť branky Šafránka - 1:1.

Ani ne o minutu později hořelo na straně Bobrů podruhé. Byl to opět Jiří Zdeněk a byla to znovu téměř totožná pozice, ze které podruhé překonal gólmana Valachů - 2:1. Nejčernější můry se Bobrům naplnili o další půl minutu později. Tentokrát Marek Haas našel cestu do branky těsně vedle pravé tyče Šafránkovy svatyně - 3:1. Svěřence trenéra Weinritta obdržené branky patrně srazily na kolena. Poslední minuta ale paradoxně dala Bobrům naději. Svůj druhý gól přidal Petr Seidler, jehož lehká teč Báchorovy střílené přihrávky od modré zaplula až za Kůdelova záda - 3:2. To vše se odehrálo pouhých dvacet pět sekund před koncem druhé periody.

Vstup do třetí periody byl na straně Bobrů plný nadějí na srovnání, vždyť prohrávali o jediný gól. Slezané byli ale na závěrečnou periodu připravení také dobře, a tak zápas sliboval drama až do konce. Svěřenci trenéra Flašara od začátku třetí části přece jenom více kontrolovali průběh utkání, navíc ve čtyřicáté čtvrté minutě odskočili na rozdíl dvou branek zásluhou Jana Káni, jehož střela z první po přihrávce od Fojtíka si našla místo ve svatyni Šafránka - 4:2. Poslední křídla dodal svému týmu kapitán Václav Studený dvanáct minut před koncem. Zkušený snajpr modrobílých si našel kotouč v prostoru mezikruží, odkud poslal na Kůdelu lehkou žabičku nad betonem - 4:3.

Valaši se nadále snažili, bušili do obrany Poruby, ta však byla konsolidovaná a bránila skvěle především modrou čáru, přes kterou se Bobři dlouho nemohli na dlouho dostat. První definitivní hřebíček do rakve zatloukl hostům ostrostřelec Vladimír Luka, jehož únik a ránu z prostoru levého kruhu nezachytila ani obrana, ani brankář Bobrů - 5:3. Definitivní rána, která prakticky utvrdila postup Poruby, byla trefa Marka Haase tři minuty před koncem. Útočník Slezanů uplatnil v předbrankovém prostoru svůj důraz, našel si kotouč a poslal je za záda Šafránka - 6:3. Pokorný ještě dvacet sekund před sirénou trefil tyč Kůdelovy branky, to ale bylo ze strany Valachů už bohužel vše.

Hráči Valašského Meziříčí i přes prohru v posledním rozhodujícím duelu byli i tak jasnému favoritovi z Poruby mnohem více než důstojným soupeřem. Jejich cestu plnou trní od začátku sezóny zastavilo až poslední utkání, přes které se nakonec mohli podívat i do finále. Tak se bohužel nestalo, a tak Bobrům i jejím fanouškům skončila sezóna plná emocí. Touhle cestou bychom rádi vyjádřili velké díky všem fanouškům, kteří za námi stáli jak v časech krušných, tak v časech dobrých, které nastaly zejména na konci sezóny. Už teď se na vás všechny těšíme na startu sezóny nové. Srdcem pro Valmez!

OHLASY TRENÉRŮ

Aleš Flašar (HC RT TORAX Poruba 2011): Uffff. Byla to velká dřina, Valašské Meziříčí hrálo silový hokej, z velmi dobře zajištěné obrany a také s kvalitním brankářem v zádech. Do toho jsme také celou sérii naráželi, a tak jsme před tímto zápasem nabádali kluky, aby hráli svou hru a aby se trochu více tlačili do brány. Naštěstí nám tam potom spadly tři rychlé góly, což bylo rozhodující. Budu stát nohama na zemi, nemůžu říct, že bychom zápasy úplně kontrolovali, ale o něco více ze hry jsme měli. V rozhodujících zápasech jsou ale často svázané ruce i nohy, je velká nervozita, a tak proto to ze začátku vypadalo tak, jak to vypadalo. Kluky první gól trochu srazil, ale snažili jsme se s Tomášem hráče povzbudit a říkali jsme jim, ať jsou trpěliví a hrají spolehlivě zezadu, což nakonec bylo klíčové.

Jiří Weintritt (HC Bobři Valašské Meziříčí): Play-off zápasy jsou o malých věcech a my jsme dnes ve druhé třetině udělali během dvou minut tři hrubé chyby, čímž jsme dnešní zápas i celou sérii ztratili. Nicméně během sezóny jsme měli velké personální problémy, které se podařilo na poslední chvíli vyřešit. Tým jsem celou sezóny připravovali na to, že v play-off musí tahat za jeden provaz, což se podařilo. Díky tomu byly výkony v play-off parádní, musím klukům ještě jednou poděkovat, z jejich výkonů jsem nadšený.

Na hlavního favorita celé soutěže Porubu jsme věděli, co musíme hrát, abychom byli úspěšní. Nemohli jsme hrát otevřenou partii, chtěli jsme hrát dobře z obrany a vyrážet do protiútoků, což se nám celkem dařilo. Mrzí mě třetí zápas v Porubě, který jsem ztratili v prodloužení, kde jsme byli aktivnější. Měli jsme i tři gólové šance, samostatný nájezd a Poruba to utkání přesto urvala. To byl asi nejdůležitější moment v téhle sérii.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Preview k zápasu
Daniel Gargulák | 21. 3. 2018

5. zápas semifinále play-off: Finále nebo konec sezóny

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka