V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Zhodnocení uplynulé úspěšné sezóny u "A" mužstva nám poskytl manažer Bobrů Petr Kovář. V čem viděl úspěch znamenající 2. místo po základní části a kde naopak viděl rezervy se můžete dočíst právě v posezónním rozhovoru.

Mohl byste zhodnotit z pohledu manažera Bobrů skončenou sezónu?
S celkovým umístěním spokojenost, výkony v semifinále byly zklamáním.

Čekali jste, že po konci základní části budete druzí?
To určitě ne. Náším cílem byla jednoznačně účast v play off. Takovým tajným přáním bylo umístění do třetího místa po základní části a tím se vyhnout nevyzpytatelnému předkolu play off.

Posunovaly se cíle s výkony mužstva a umístěním v tabulce?
Před rozdělením na sudá-lichá jsme si dali další postupný cíl, uhrát opravdu tu první trojku. Rozehrané jsme to měli dobře, bylo by to už škoda pustit. Nejhůře v tabulce jsme byli po 35.kole (4.místo). Po vítězství v derby se Vsetínem přišla série šesti porážek v řadě, zakončená prohrou ve Šternberku. To se mužstvu opravdu nedařilo.

Kde jste viděl hlavní důvody úspěchu v sezoně?
Povedlo se doplnit mužstvo po odchodu několika hráčů do VHK, největším trumfem byli samozřejmě útočníci Pavel Šebesta s Daliborem Sochorkem. Vyhráli kanadské bodování 2.ligy ( Sochorek 32+55, Šebesta 32+52). Další důvod vidím ve spolehlivém výkonu Michala Krumpocha a dobré partě, která se tady vytvořila. Byli jsme útočně naladěné mužstvo, které předvádělo hlavně v domácím prostředí atraktivní útočný hokej, který se snad domácím fanouškům líbil. Také jsme byli po základní a prolínací části nejúspěšnější tým v domácím prostředí (17V-2VP-0R-2PP-2p, 121:70=57 bodů).

Konečné třetí místo je pro Vás jistě úspěchem, nicméně, zřejmě očekáváno bylo finále...
Samozřejmě, v krátké pětileté historii ve 2.lize je to nejlepší výsledek. Před začátkem sezóny bychom toto umístění brali všemi deseti i s účastí v semifinále. Když jsme ve čtvrtfinále přešli přes Uničov, tím jsme si splnili předsezónní cíl. Samozřejmě jsme chtěli potom dojít až do finále, ale stopku nám vystavila Orlová, kterou zastihlo play off ve vynikající formě.
Nám paradoxně uškodila první výhra doma (8:1), která absolutně neodpovídala poměru sil na ledě. V úvodní desetiminutovce nás podržel brankář Ondřej Jirkův a našim hráčům pak vyšlo v útočné třetině skoro všechno, na co šáhli. Ve druhém utkání na ledě Orlové rozhodla zbytečná individuální chyba našeho mladého útočníka, po které jsme šli před koncem druhé třetiny do oslabení (za stavu 1:1). Tuto přesilovou hru Orlová ve 39.minutě využila ke vstřelení vedoucí branky a mužstvo se už z tohoto úderu nevzpamatovalo.

Rozhodujícím faktorem byly také výkony brankářů. Zatímco Dušan Šafránek byl téměř k nepřekonání, to samé se nedá říct o Ondrovi od druhého utkání semifinále. My jsme měli hodně útočný tým, v obraně jsme neměli takovou kvalitu. Pokud jsme měli pomýšlet ještě na větší úspěch, musel by gólman podávat bezchybné výkony. Samozřejmě to není jenom o gólmanovi a obraně. Bránit musí celá pětka, play off je už jiná soutěž, každá sebemenší chyba se trestá.

Na obranu Ondry musím ale konstatovat, že hlavně play off neodchytal zcela zdravý, jeho záda mu dával dennodenně „dohromady“ fyzioterapeut. Jinak Ondra splnil úkol, který měl po zranění Michala Krumpocha a taky jeho zásluhou jsme došli až do semifinále. Myslím, že si také získal domácí fandy svými „komediálními“ výstupy po utkáních.

Dalším klíčovým momentem play off bylo zranění Dalibora Sochorka. Pokud nastoupil, nemohl hrát na 100%, hrál třeba jenom třetinu, ale nebylo to ono. A takový hráč vám pak ohromně chybí. Třetím faktorem našeho neúspěchu v semifinále byla asi smůla. Podařilo se nám získat na střídavé starty dva výborné hráče z Havířova ( útočníka Marka Sikoru a obránce Adama Lukačoviče). Ani jeden z nich se ale kvůli zranění v dresu Bobrů nakonec neobjevil.

S kým se nyní bude více spolupracovat u A mužstva , když "strategický dodavatel" Ostrava Poruba spadla zpět do II.ligy?
Nejsme nadšení z toho, že Poruba neudržela 1.ligu, ale nedá se nic dělat. Kostra týmu je daná a doplnění bude i z jiných celků. V současné době jednáme s několika kluby a hráči, ale jména zveřejníme samozřejmě až po podpisu smluv.

Jak vidíte postup juniorů do první ligy? Je to v nejbližší době reálné?
Postup juniorů do první ligy je v současné době nereálný. Vsetín nám doplňoval juniorku, ale neudržel juniorskou extraligu a v letošní sezoně bude působit „jenom“ v LJ. Tak nevíme, jak se situace ve VHK bude vyvíjet. Celá otázka mládeže je na delší rozbor a rozhovor. V současné době je situace nejlepší u těch nejmladších žáčků, tj do čtvrtých tříd. Tam se už projevila kvalitní práce trenérů pod vedením Jaroslava Šilhána. Opravdu odvedli kus pořádné práce.

Zřejmě každého fanouška zajímá otázka, zda se bude v dohledné době řešit druhá tribuna? Je zde šance?
Tribuna „prošla“ radou města, ale vše bude asi odvislé od získání dotace a pak se rozhodne. Bylo by to určitě další zkvalitnění našeho ZS a tribuna by zřejmě přilákala do hlediště další fanoušky a hráči by získali také kvalitnější zázemí (šatny atd.)

Vidíte Vy osobně v blízké budoucnosti možnost postupu do I. ligy?
Asi tak – účinkování v první lize nevidím jako reálné. V současné ekonomické situaci nevidím v tomto regionu partnera či partnery, kteří by klub finančně podpořili nebo chtěli podpořit. Rád bych se ale samozřejmě mýlil. Rozpočet na 1.ligu je několikanásobně vyšší než současný. To však neznamená, že bychom se o postup nechtěli pokusit a vzdali to předem. Nastavili jsme si laťku dost vysoko a je třeba tyto příčky přinejmenším obhájit. Hlavně také kvůli našim fanouškům, kterým bych chtěl tímto poděkovat za podporu po celou sezonu. Ohromně to potěší a povzbudí, kdy na soupeřově zimáku slyšíte bubny a „Bobři!“ A to třeba i u nejvzdálenějších soupeřů jako je Pelhřimov, Žďár atd.

Fanoušci jistě chtějí, aby v týmu zůstali Pavel Šebesta a Dalibor Sochorek, pokud by se rozhodli skončit v týmu, máte vyhlédlé nějaké adekvátní náhrady, kteří by rádi oblékali dres Bobrů?
Nejenom fanoušci, samozřejmě i my. Tato otázka bude možná zodpovězena až během srpna. Dál bych to nechtěl rozvádět. Pokud by u nás nepokračovali, adekvátní náhradu najít bude opravdu dost těžké. Takové hráče jenom tak někdo nenahradí. Já ale věřím, že najdeme s mateřskými kluby i samotnými hráči „společnou řeč“ a v dresu Bobrů ještě oba hráče uvidíme.

Jinak pro informaci fanoušků: v pondělí 4.5.2009 od 18-ti hodin zahajují Bobři dvouměsíční letní přípravu pod vedením staronového hlavního kouče Romana Sedláka. Jisté je, že v týmu nebude pokračovat brankář Ondřej Jirkův a útočník Ondřej Martiník. Dále se nebudou s týmem připravovat obránci Lukáš Zientek, Jiří Krisl a Ondřej Dvořák, kteří se pokusí vybojovat si místo v kádru Havířova. O složení mužstva tak budeme informovat až po podpisu smluv.

Na závěr bych chtěl ještě jednou poděkovat fanouškům, vedení města Val.Meziříčí a všem sponzorům, kteří hokej ve Valašském Meziříčí podporují. Také nesmím zapomenout na práci trenérů mládeže a v neposlední řadě také svým kolegům ve vedení HC, kteří i při své práci, bez nároku na odměnu, věnují svůj volný čas i prostředky na zabezpečení chodu našeho klubu.

Děkujeme za rozhovor a ať se klubu a týmu daří i v nadcházející sezoně!
redakce HC Bobři

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka