Úterní aktiv prvoligových týmů schválil model soutěže na nadcházející ročník. Oproti minulé sezóně je v něm jediná změna - na rozdíl od přímého sestupu dvou týmů se nyní sestup bude týkat pouze jednoho týmu, který se navíc s vítězem druhé ligy utká v baráži. Tato změna se však pranic nelíbí zástupcům druholigových týmů. "Před dvěma lety, když se soutěž rozšířila na 16 týmů, bylo odsouhlaseno, že bude zaveden přímý sestup a postup. Nyní se to však opět mění v neprospěch klubů z nižší soutěže," zlobí se trenér opavského Slezanu Karel Suchánek.

Změna, kterou však ještě musí odsouhlasit výkonný výbor ČSLH, je pro druholigové kluby velmi nepříjemná. "První liga by ráda měla přímý postup do extraligy, ale sama se stejným způsobem uzavírá. To už se můžeme ve 2.lize taky uzavřít vůči krajským přeborům a o žádný sestup a postup se nemusí hrát," říká Suchánek. "Ve druhé lize hraje 36 klubů, které budou bojovat o jediné místo v baráži, přičemž v posledních dvou sezonách existoval přímý postup pro dva týmy. Myslím, že je to velmi špatné rozhodnutí, které druhou ligu výrazně poškodí," dodal Suchánek.

Podobně se na věc dívá také manažer HC Bobři Valašské Meziříčí Petr Kovář. "Je to složitá situace, vím o tom krátce, takže ještě jsme to v klubu neprobírali, ale z mého pohledu je to špatně," říká šéf druhého týmu loňské východní skupiny 2.ligy. "Je to špatně i pro diváky, jejich tým se bude celou sezónu snažit, vyhraje play-off, minulá sezóna navíc byla strašně dlouhá, a pak ve dvou zápasech může vypadnout," vyjmenovává negativní důvody tohoto návrhu Kovář. "Slabší kluby v první lize pak nic nebude tlačit do toho, aby hrály dobře, je to zároveň i otázka financí. Pokud ty kluby budou působit jako farmy a budou tam mít mladé kluky, tak budou mít takovou berličku, že se ten sestup, a ještě s baráží, týká jen jednoho. Pak jim stačí na konec sezóny posílit střídavými starty a v té baráži bude hrát uplně jiný tým," dodal.

Kovář by zachoval stejný model, jako byl v posledních dvou sezónách. "Jsem pro přímý sestup a postup, určitě nejsou dobré neustále změny, které se objevují. Úplně by se tím vytratila soutěživost," dodal.

Aby tato změna vešla v platnost, musí ji schválit výkonný výbor ČSLH. Člen výkonného výboru Jan Trunda zatím neví, zda se věc dostane hned na pořad nejbližšího jednání VV. "Zasedání máme ve čtvrtek, ale nevím, zda se to dostane na program jednání. Rozhodnutí prvoligových klubů něco naznačuje, ale konečné slovo bude mít výkonný výbor. Za sebe můžu říct, že budu proti tomu, ale jak to dopadne je zatím předčasné předjímat. Myslím, že by se měla zachovat ta dohoda, když se 1.liga rozšířila na 16 týmů, tak budou dva hrát o sestup, pro mě není až tak důležité, zda s baráží nebo přímo," uvedl jeden ze zástupců druholigových týmů ve výkonném výboru.

Zájmy prvoligových klubů, které s návrhem změny přišly, jsou pochopitelné. Čím menší riziko sestupu, tím lépe se klubům v novém ročníku bude dýchat. Přesto ale z jejich řad zní názor, že jeden z důvodů tohoto rozhodnutí je i v postoji nejvyšší souteže. Blíže to vysvětluje Rudolf Vach, předseda prvoligového nováčka z Tábora. "Já jsem byl na aktivu první ligy poprvé, takže jsem se spíš rozkoukával, ale z toho, co jsem vypozoroval, tak není mezi prvoligovými kluby zásadní nesouhlas s přímým sestupem, nicméně vše se odvíjí od postoje APK, potažmo extraligy, která má baráž zachovánu. Provligové kluby zřejmě nemají problém s přímým sestupem, pokud bude postup do extraligy také bez baráže," uvedl šéf jihočeského klubu.

Vach potrvdil, že byl také pro zavedení baráže. "Já jsem zde byl samozřejmě v trochu rozporuplném postavení, ale zastupoval jsem zájmy našeho klubu a přiklonili jsme se k té většině, která přijala tento nový model," uvedl. Zároveň ale dodal, že se nejedná o definitivní stanovisko, protože rozhodnutí je na výkonném výboru ČSLH. "Z naší strany se nicméně jedná jen o poradní hlas pro výkonný výbor, který o tom bude rozhodovat. Není vyloučeno, že pokud se druholigové kluby, které mají zájem o postup, proti tomu ozvou, tak může výkonný výbor rozhodnout jinak," dodal.

Členem výkonného výboru ČSLH je i další Jihočech František Dvořák, který je zároveň manažerem Vajgaru Jindřichův Hradec. Z jeho úst zaznívá jasné stanovisko proti zavedení baráže mezi první a druhou ligou. "Na poslední konferenci ČSLH se výkonný výbor zavázal, že bude prosazovat přímý postup a sestup ve všech soutěžích ČSLH. Tohle je přímo proti tomuto cíli, který byl v hokejovém hnutí příznivě kvitován," uvedl Dvořák.

Podle Dvořáka by se opatření dotklo také týmů o stupeň níž - v krajských přeborech. "Podle mě je to demoralizující pro všechny kluby - nejen ve druhé lize, ale i v krajských přeborech, protože těžko můžeme zachovat sestup tří týmů ze 2.ligy, když o postup bude bojovat jen jeden," řekl.

Pokud by změna vstoupila v platnost, upozorňuje Dvořák také na organizační problém, který by některé kluby mohly u ČSLH napadnout. jedná se o nově zavedené startovné v soutěžích. "Od nové sezóny bylo pro kluby zavedeno startovné, které bylo třeba zaplatit ČSLH při podání přihlášky do soutěží. To činí 20 tisíc pro 2.ligu a 40 tisíc pro první. Nyní se druholigové týmy mohou cítít podvedeny, že se hlásily do soutěže za jiných podmínek, než do jaké by měly nastoupit, pokud nebudou mít šanci na přímý postup," přiblížil situaci Dvořák.

Franitišek Dvořák je však přesvědčen, že nakonec bude situace vyřešena ve prospěch hokeje jako takového. "Věřím, že v tomto případně dojde k nějakému společnému postupu a dohodě. Ve výkonném výboru jsou navíc pánové Trunda a Šeba za výkonnostní hokej a jsem přesvědčen, že se tato situace vyřeší ve prospěch hokeje," dodal na závěr.

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka