V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Před začátkem nové sezony II. ligy skupiny Východ jsem vyzpovídal trenéra Bobrů Romana Sedláka. Jak je spokojen s novými posilami v mužstvu? Posílí Bobry ještě někdo? To a ještě mnohem více se dozvíte v tomto rozhovoru.

Jak jste spokojen s průběhem letní přípravy?
Po té loňské sezoně, která byla dlouhá, byla příprava kratší, než bych si představoval. Uvidíme v sezoně, jestli byla dostatečná. Každopádně jsem rád, že jsme v půlce srpna začali ten tým skládat dohromady. Přišlo několik nových tváří a já jsem rád, že se všichni stihli zapojit do přípravy.


Po minulé úspěšné sezoně odešlo několik hráčů základní sestavy. Tyto hráče se podařilo nahradit několika mladými hráči. Jak tyto posily hodnotíte?
Prvních několik přípravných zápasů nám nevyšlo. Jak postupně přicházeli nový hráči, dařilo se nám lépe. Vsetín, Jičín to také omladili... jestli to omladili všichni, tak bych neměl strach. Jsem rád, že tito hráči přišli. Nechci na nikoho zapomenout, ale ať už to jsou Lukáš Bacul, Róbert Balga, Ondřej Martiník, Martin Matuštík, gólman Václav Vlachýnský a jiní. Nerad bych na někoho zapomněl. Všichni nový kluci ukázali, že mají na II. ligu. Jejich pozice je samozřejmě ztížená našim loňským velkým úspěchem, ale myslím, že se toho nebojí. Přesto bych chtěl diváky poprosit o trpělivost, hokej se nedá naučit ze dne na den. To omlazení je hodně velké, ale já věřím, že bychom to mohli zvládnout a že ostudu určitě neuděláme.

Máte vyhlédnuté ještě nějaké další posily, popř. je nějaký hráč, kterého jste si přál, ale do ValMezu nezamířil?
No přál, to ani ne. Určitě máme trošku rezervy v zadních řadách, hodil by se jeden obránce. Momentálně ale není nikdo kvalitní k mání. Do této pozice tahat další mladé už by nebylo rozumné. Hledáme nějakého kvalitního beka, ale chce to čas. Třeba se někdo uvolní a budeme mít štěstí jako loni s Jirkou Krislem nebo Milanem Ovšákem. Za každou cenu sem ale nebudeme nikoho tahat, ten mančaft je dostatečně silný.

Jste v kontaktu s Pavlem Šebestou nebo Petrem Dvořákem? Jak vypadá jejich případná spolupráce s Bobry?
S Peťou Dvořákem v kontaktu nejsem, ten je vázaný minimálně na tři měsíce v Krakově, pak se uvidí. Pavel Šebesta skončil kvůli práci. Tam je ta spolupráce otevřená, ale uvidíme. Během měsíce, šesti týdnů by se mohlo vědět víc.

Jaké má tento mančaft ambice?
Tak cíl je jednoznačně postup do play-off. Určitě bychom chtěli skončit v té první šestce, ikdyž ty týmy jsou vyrovnané. Orlová, Šumperk, Havířov, Přerov... Bude to těžké, ale chtěli bychom do té šestky proklouznout. Je to taky o tom, že se nám budou vyhýbat zranění.

Koho vy osobně pasujete na favorita II. ligy skupiny Východ?
Určitě všeobecně se čeká, že to bude Šumperk. Každoročně to zkouší Hodonín, Přerov. Myslím, že Orlová chce letos také postoupit. Havířov možná ne, ale taky bude silný. Těchto pět týmu bude hodně silných. Doufám, že mezi nimi budeme i my. Bude tam možná i Jičín, Rosice jsou velká neznámá. Těch týmů tam bude moc a bude to určitě boj až do posledního kola.

Vraťme se zpátky k přípravě. Ze začátku se moc nedařilo, přišla vysoká prohra v Přerově. Doma jsme Přerov dokázali po velkém boji porazit. Toto vítězství tým určitě nakoplo, souhlasíte?
Určitě, Přerov je silný soupeř. V Přerově jsme si uvědomili, že to musíme hrát jinak, otevřelo nám to oči. Vložili jsme tam potom trochu víc silové přípravy, protože v Přerově to byla hra kočky s myší. Zápas v Přerově byl takový zlom, začali jsme trochu jinak pracovat. Zaměřili jsme se více na sílu. Myslím, že se to i začalo projevovat. Jestli takhle budeme pokračovat, tak nemám strach ze žádného soupeře.

Nejenom herní zlepšení, ale určitě i psychickou vzpruhu přinesly týmu výhry s Jičínem a se Vsetínem. Souhlasíte?
Nikoho nepodcenit, určitě to byli kvalitní soupeři, kteří také zkoušeli několik nových tváří. Určitě pomohlo psychicky, že to bylo derby a ještě vyhrané. Zvláště s Jičínem, se kterým máme každoročně problémy. Cením si hlavně toho přáteláku v Jičíně, kdy jsme zvítězili celkem přesvědčivě. Trochu mě to zaskočilo, Jičín byl až na jednoho beka kompletní. Vsetín je stabilně něco víc, ikdyž je to přátelák, je to derby a to se cení. Teď máme strašně těžký los a doufám, že jsme si psychicky trochu pomohli, ale ti hráči do toho musí trochu dorůst. Hráči kalibru Šebesty, Sochorka určitě chybí, je to o zkušenostech. Doufám, že ti zkušení hráči, co tu mám, to udrží na uzdě a že těm mladým ukážou, jakým směrem by se mělo jít. Už v hokeji zažili hodně, ta baráž nám hodně dala. Já bych z toho neměl strach.

Co byste vzkázal fanouškům před startem nové sezony?
Ať dál chodí ve velkém počtu, ať nám fandí za každé situace. To co se tady dělo dvě předchozí sezony se může dost těžko zopakovat. Já jsem ale věčný optimista a doufám, že s tím zamícháme i na těch horních patrech, ale chvilku to potrvá. Ti kluci , kteří nově přišli asi moc dobře neví, co to je II. liga, že je to opravdu kvalitní soutěž. Ono to trochu potrvá, takže ať jsou trpěliví a budeme se snažit jim dělat radost, hlavně doma, kde nám to kluziště sedí.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka