Valmez i poosmé porazil Vsetín

V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - I v osmém valašském derby měli na konci zápasu důvod k radosti hokejisté Valašského Meziříčí, kteří porazali i bez tří hráčů základní sestavy na Lapači Vsetín 2:1 v prodloužení. Za dva body vděčí Bobři hlavně výborně chytajícímu Václavu Vlachýnskému, který občas i s trochou štěstí likvidoval jednu gólovou příležitost vsetínských za druhou. Prodloužení po ojedinělé akci Bobrů rozhodl hned v první minutě Lukáš Bokroš.
2. liga - skupina Východ 2010/2011, 19. kolo, neděle 14.11.2010
Vsetín
Valašské Meziříčí
1:2p
(1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Brynecký (Řezáč) - 5. Bacul (Matějný), 61. Bokroš (Matějný) Vyloučení: 7:8 + Bajtek, Šafařík (oba VSE) 10 min OT; Rozhodčí: J. Skoupý, M. Černý, P. Kříž Diváci: 2028. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Vsetín: Hromada (Plšek) - Šafařík(C), Kubo, Tesařík R., Kapr, Zavrtálek, Žabčík, Tyralík, Tesařík D.(A), Dubec, Brynecký, Vaněk, Ševčík, Bajtek, Sýs, Rufer, Plachtovič, Spitzer(A), Řezáč.
Valašské Meziříčí: Vlachynský (Mocek) - Balga, Bokroš, Fojtík, Kostelňák, Martiník, Matějný(A), Mikel, Musil, Palík, Růčka, Varga Mar., Varga D., Varga Mir., Matuštík, Vašut(C), Bacul.

KOMENTÁŘ K UTKÁNÍ

Druhé valašské derby probíhající sezóny začalo ve vysokém tempu. Již po 11 vteřinách hry totiž Brynecký z kruhů prověřil Vlachýnského v brance. Jeho střelu sice valašskomeziříčský brankář zlikvidoval, avšak vsetínský útočník se nedal – už v čase 0:16 se puk ve skrumáži před brankou odrazil přesně k němu, a co nedokázal prvně, podruhé zakončil excelentně – 1:0. Domácím však jejich vedení nevydrželo příliš dlouho. Na začátku 5. minuty nejprve Hromada dalekým vyjetím z branky šanci Bobrů překazil, avšak o pár vteřin později dostal Bacul křížnou přihrávku před vsetínskou svatyni a zakončoval do odkryté klece – 1:1.

První dvouminutový trest udělil hlavní sudí v minutě 8. a na trestnou lavici odešel zchladnout Miroslav Varga. Asi nejpěknější šanci si vytvořil Zavrtálek, který s pukem od modré najel do prostoru mezi kruhy a přes klubko těl vypálil na bránu – Vlachýnský však jeho střelu dobře viděl a efektním semaforem zhatil domácí naděje. S Bobry však mohlo být zle – nedovoleně si totiž počínal po chvíli ještě Musil a před Vsetínem se tak otevřela 1:06 dlouho trvající přesilovka v 5 proti 3. Nejvíce se meziříčský brankář zapotil asi při akci Bajtka s Kubem, první jmenovaný přihrál Kubovi a ten před odkrytou brankou trefil pouze napřažený brankářův beton. Vsetínská dvojnásobná přesilovka tak přišla vniveč.

V druhé polovině první části se Bobři ze svého obranného pásma příliš nedostávali, ne že by Vsetín měl tolik drtivý tlak, hlavní roli v této situaci sehrály oslabení, kterých si hosté užili opravdu dosyta. A když se Vsetínu nepodařilo využít ani druhou přesilovku 5 na 3, kterou sehrál v samém závěru třetiny, odcházelo se do kabin za srovnaného stavu.

Úvod druhé dvacetiminutovky nebyl tak strhující jako začátek samotného zápasu. Pozvolna se rozjíždějící tempo přineslo ve 24. minutě šanci Vašuta, který vypálil prudkou ránu na Hromadu, kterému jen tak tak že puk nepropadl mezi betony do sítě. Ani útočníci domácího celku však nezaháleli a akci Řezáče s Danielem Tesaříkem musel Vlachýnský tlumit svým hrudníkem. V prostřední části nebylo k vidění tolik pěkných akcí jako v třetině předcházející, hra se ale i tak přelévala ze strany na stranu a fanoušci obou táborů, kterých na vsetínský Lapač zavítalo něco málo přes dva tisíce, viděli na poměry druhé ligy kvalitní výkon.

Před druhou přestávkou měli na hokejce gól Vaněk či dorážející Ševčík, ale ani tentokrát nebyli úspěšní. Když si na brankáři Valašského Meziříčí vylámal zuby i Marek Dubec, jenž uzmul kotouč na červené a probruslil si až před Vlachýnského, přičemž kotouč nasměroval pár decimetrů nad bránu, šlo se i po druhé třetině do kabin za stavu 1:1.

Druhá třetina naznačila, že kdo dá další gól, bude blízko k vítězství v tomto valašském derby. Když odešel na trestnou lavici v úvodu 42. minuty jeden z hostí, mohli domácí strhnout vedení na svou stranu. Spitzer při své střele od modré ale pouze rozezvonil tyč bobří klece a když Ševčík v téže přesilovce namazal Vaňkovi před bránu, který kotouč zametl někde pod betony Vlachýnského, nikdo, včetně brankáře, pořádně nevěděl, kde se černý nesmysl zrovna nachází.

Ve 46. minutě se role obrátily a na trestnou usedl domácí Spitzer a šanci tak dostali také Meziříčtí. Se svou přesilovkou si však moc nevěděli rady a na Hromadu v brance prakticky nevystřelili. Naopak na konci tohoto oslabení vyrazil vpřed Marek Dubec, jehož střela ale zamířila vysoko nad.

Vsetín si v závěru třetí části vytvořil velký tlak, který se snažil korunovat například Rufer ránou z mezikruží. Když po jeho pokusu Vlachýnský kotouč vyrazil, snažil se ještě vsetínský útočník o dorážku, zakončit ale nebylo kudy. Necelé dvě minuty před sirénou, značící konec třetí třetiny neudržel Bajtek nervy na uzdě a za zásah do oblasti hlavy a krku si vykoledoval dvou + desetiminutový trest. Tento trest se nakonec ukázal jako klíčový. V témže čase si hosté vybrali svůj oddechový čas – na ukazateli skóre svítil čas 58:26 a skóre stále 1:1.

I přes to, že měli Bobři v závěru třetiny výhodu hry v pěti proti čtyřem, v branku tuto přesilovku přetavit nedokázali a po 60 minutách tak vítěz znám nebyl. Muselo se tedy prodlužovat. Do nastavení nastoupili Bobři ve čtyřech proti třem a vybojovali si útočné pásmo. Těsně po vypršení Bajtkova trestu poslal Matějný kotouč do brankoviště a ten se i se štěstím odrazil k Bokrošovi, který jej z úhlu dorazil za Hromadova záda. A tak i přes to, že byli Vsetínští v utkání lepším týmem, dva body si nakonec na své konto připisuje jejich rival z vedlejšího Valašského Meziříčí.

OHLASY TRENÉRŮ

Roman Sedlák (Valašské Meziříčí):
Hodnotí se to dobře, už vzhledem k tomu, že jsme zde přijeli v šestnácti lidech, v den zápasu nám onemocněli tři hráči a zdravotní problémy měli i hrající hráči. Myslím, že to bylo vítězství vůle a odhodlání, i když jsme inkasovali gól v šestnácté sekundě. Hráli jsme ovšem trpělivě a zvládli jsme to, nikam nejsme se nehnali. Pár šancí bylo i na naší straně, mohli jsme to rozhodnout už dříve, je to zkrátka škoda. Dva body však bereme! Je to derby a tady se každé vítězství v prodloužení cení! Navíc věřím, že nám výsledky ostatních trošičku nahráli a taky nahrají, a že jsme stále v boji o tu první šestku a určitě se o ní chceme porvat. Navíc pokud podáme stejný bojovný výkon ve středu, tak nemám obavy a chtěl bych tím fanoušky pozvat, ať přijdou v plném počtu!

Juraj Jurík (VHK Vsetín): „Určitě jsme zklamaní z výsledku. Rozhodly o něm naše neproměněné přesilovky. Hráli jsme skoro čtyři minuty pět na tři a tady se utkání lámalo. Měli jsme zde zápas rozhodnout, bohužel jsme opět doplatili na střeleckou nemohoucnost. Dát doma jen jednu branku z takové spousty příležitostí je špatné. Pak přijde řada na soupeře no a ten, i s trochou štěstí, zápas v prodloužení vyhrál.“

FOTOGALERIE

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Preview k zápasu
Jan Kramář | 13. 11. 2010

Bobři si brousí zuby na VHK

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka