Přemysl Vašut - po odchodu zkušeného hráče Pavla Šebesty přebírá zcela zaslouženě kapitánskou pásku Bobrů a svým přístupem v tréninku, v zápase nebo v kabině si vydobyl pozici lídra a hokejisty, který má u svých spoluhráčů autoritu. Hokejista, jenž před třemi roky přišel do Valašského Meziříčí jako jeden z nejlepších beků konkurenčního Nového Jičína tak stále dokazuje, že současný klub z Valašského Meziříčí mu přirostl k srdci a svou bojovností, hrou a nasazením je toho živým důkazem. Zeptal jsem se tedy tohoto obránce, jak hodnotí mimo jiné skončenou polovinu základní části letošní sezóny, jak se tým připravuje na nadcházející valašské derby, nebo na hráče, které vnímá jako opory týmu. Více se dočtete v samotném článku.

Přemo, je za námi polovina základní části, jak jsi zatím spokojený s umístěním Bobrů v tabulce?
Myslím, že postavení v tabulce odpovídá kvalitě mančaftu, možná se dostat o místečko před Vsetín by nebylo špatné, ale zatím se držíme na postupových pozicích do play-off, takže spokojenost.

Před začátkem letošní sezóny se zdálo, že tým je velice dobře doplněn, nyní však týmu chybí již i oba produktivní útočníci (Bacul – Kopecký), myslíš, že je na místě se poohlédnout na posily, nebo si zatím vystačíme sami?
Tak určitě tito hráči chybí, byli to borci se zkušenostmi z extraligy, ale bohužel tady nejsou, tak si musíme poradit sami...na posily by bylo možná lepší se zeptat managera:)

U týmu Bobrů jsi již letos v pořadí třetí sezónu, jak hodnotíš prozatím působení ve Valašském Meziříčí?
Tak mám tady za sebou dvě uplně rozdílné sezony, ta první byla fantastická, kdy jsme měli skvělý mančaft a celou ligu vyhráli! Loni už to bylo horší, tak jak to většinou po úspěchu bývá, hodně hráčů odešlo pryč a my se bohužel ani nedostali do play-off, což bylo zklamání. No a letos si myslím, že to máme slušné rozehrané a do toho vytouženého play-off se dostaneme! Jinak jsem ve Valmezu spokojený, jsou tady super lidi, fanoušci a proto jsem to hostování protáhl už na 3 roky:)

V průběhu druhé čtvrtiny soutěže po pěti výhrách v řadě, přišla i série tří nepovedených utkání s celky ze špice tabulky, jsou tyto týmy kvalitativně opravdu jinde?
Jednoznačně, jak kvalitou tak i počtem hráčů...my tyhle mančafty nemůžeme porážet pravidelně, ale porazit je můžeme. Zatím se nám to bohužel podařilo jen doma s Prostějovem, ale věřím, že něco si necháváme do play-off:)

Tým postihla v poslední době velká marodka, přesto jsme nyní Opavu, jakožto tým na špici tabulky dokázali vysoko porazit, čím si myslíš, že to bylo způsobeno?
Tak Opava je pro mě překvapení letos, nemyslel jsem si, že budou figurovat v tabulce tak vysoko. My jsme šli do utkání s tím, že chceme odčinit ten poslední výprask od Karviné a podařilo se. Dali jsme do toho víc srdíčka, výborně zachytal gólman a z brejků jsme dávali goly. Ale mohlo to být taky naopak, někdy je to fakt o tom štěstí, dát první gól a potom už to jde tak nějak samo.

Zmínil jsem zranění, není jich bohužel málo – mužstvo má nyní úzký kádr, jak to vypadá se zraněnými hráči, mohli by už někteří zasáhnout do sobotního utkání se Vsetínem?
Nevím, jak to má Růča s kolenem, jestli bude moct nastoupit, ale Kuba Musil už snad jo, měl zlomený nos, a Linde s Dastym (Pavel Linduška a Patrik Dostál) byli nemocní, takže by už měli být taky v pohodě.Uvidíme ve středu na tréninku, kdo přijde a kdo bude ještě mimo hru...

Právě domácí zápas se Vsetínem bude určitě opět emotivní, půjdete do zápasu s tím, že chcete Vsetínu vrátit domácí porážku?
Tak já myslím, že jsme jim tu porážku vrátili už u nich na Vsetíně, kde jsme myslím odehráli nejlepší utkání v sezoně, protože vyhrát derby na Lapači bez obdržené branky se nepodaří každý den. Určitě budeme chtít zvítězit i doma a dotáhnout se na Vsetín v tabulce, ale bude to těžké utkání, vyhecované a doufám, že nás přijde podpořit i hodně fanoušků!

Jakožto správný kapitán jdeš svým spoluhráčům příkladem, na trénincích, v zápasech, vždy naplno a s velkým zájmem a zaujetím, nelákalo tě někdy si třeba zahrát i vyšší soutěž?
Lákalo, nelákalo, každý by chtěl hrát vyšší soutěž, ale každý musí být taky soudný a vědět na co má a nemá...já soudný jsem, takže jsem rád, že můžu pravidelně nastupovat ve 2. lize a navíc chodím do zaměstnání, které je pro mě prioritou a hokej mám jako zábavu a koníček! Jako mladšího mě lákalo si zahrát spíš někdě v zahraničí (Francie, Italie), ale ten vlak už je dávno pryč:)

Několik let zpátky se v dresu Bobrů proháněl další obránce s příjmením Vašut (Martin Vašut - pozn.redakce), je to čistě shoda jmen, nebo jste příbuzní?
Je to čistě shoda jmen, ale Martina znám velmi dobře, dokonce jsme spolu nastupovali v juniorské extralize na Vsetíně.

Ve středu máme tedy volno, je těžké se pro hráče dostat po týdnu opět do zápasového rytmu a k tomu v avizovaném derby?
Já jsem rád, že je volno, že si trochu odpočineme, protože program je náročný, hraje se vlastně pořád středa - sobota a volná je jen neděle. Pro nás, kteří chodíme do práce, je to opravdu náročné, takže jsem za volno teď rád. Odpočineme si a od středy se začneme poctivě chystat na derby, protože budeme chtít fanouškům udělat radost a zvítězit!

Jak ty sám hodnotíš především výkony v obranné fázi se spoluhráči?
Tak byly zápasy, kdy jsme obdrželi hodně golů, ale byly i zápasy s nulou...je to jak na houpačce. V hodně zápasech nás podržel Jirka Slovák, bez kterého, by jsme těch bodů asi tolik teď neměli...Musíme se na obrannou fázi zaměřit, protože ta bude v play-off rozhodovat, tam to bude o jednom dvou gólech!

Když už jsme u hodnocení, jak hodnotíš hráče, kteří k nám jezdí pomáhat formou střídavých startů z Olomouce?
Mně se líbí útočníci Rác, Vodný a obránce Janáček, odehráli jsme spolu myslím i to utkání na Vsetíně,hrál velmi dobře...Ti kluci jsou nabruslení, natrénování, mají chuť se prosadit.

Tým bodově táhne ostřílený Martin Ambruz, velkou oporou je v bráně i Jirka Slovák, určitě jsou tito hráči momentálně pro tým nepostradatelnými, souhlasíš?
Tak určitě, Bambus (Martin Ambruz - pozn.redakce) to je zkušený borec, který nic neošidí, jede pořád naplno a táhne mančaft, je na něho spoleh. A jak už jsem psal, bez Jirky Slováka by tolik těch bodů asi nebylo, takže souhlasím.

Určitě je i letos cílem se dostat do play-off, po roční odmlce je tento cíl splnitelný...
Věřím tomu a udělám pro to maximum, abychom se do toho play-off dostali, protože pak už je to jiná soutěž,začíná se od nuly a všechno je možné. Jen si vzpomeňme na loňský rok, kdy favorizovaný Havířov vypadl s Novým Jičínem...

Na závěr bych chtěl moc poděkovat fanouškům, kteří nám chodí fandit a hlavně i těm, kteří s námi jezdí i na venkovní zápasy! Víme o Vás a díky!!!

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka