Ohlédnutí za hokejovým rokem 2011

V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Blíží se konec roku a čas bilancování. My jsme pro vás trošku zhodnotili dosavadní průběh sezony. Před začátkem soutěže odstoupil celek Šternberku, proto je v tabulce pouze 11 týmů. O každém z nich se ke konci tohoto roku můžete něco dozvědět.

1. místo - HC Karviná (64 bodů)
Na prvním místě tabulky je po kalendářním roce 2011 celek HC Karviné. Klub se před touto sezonou přestěhoval z Orlové právě do Karviné. Ze začátku sezony sice karvinští měli problémy - nebylo totiž jasné, kde budou hrát svá domácí utkání. Nakonec se ale vše urovnalo a Karviná vede ligu.

Nyní si Karviná drží neuvěřitelnou sérii 9 vítězství v řadě, kterou odstartovali na ledě Bobrů, kdy zvítězili 7:3. Celkem v odehraných 28 zápasech Karviná nastřílela úctyhodných 122 gólů a obdržela jich 72. Co se týká kanadského bodování týmu, tak vede David Moravec (13+24). Hned v závěsu jsou Vladimír Luka (17+18), Marek Ivan (13+17) a David Mikšan (10+16). Mezi obránci si nejlépe vedou Filip Štefanka (8+9), David Galvas (4+12) a Miroslav Javín (2+12). V brance je jasnou jedničkou David Iláš, který odchytal 26 utkání. V nich si připsal jedinou vychytanou nulu.

Celkově se dá tedy říci, že Karviná potvrzuje svou roli spolufavorita. Prakticky po celou sezonu si drží konstantní výkony a již od začátku soutěže se drží v horních patrech tabulky. Jejím nejbližším pronásledovatelem je Havířov.

2. místo - AZ Havířov (60 bodů)
Druhé místo si drží celek Havířova, který se určitě snaží o návrat do I. ligy, ze které před dvěma lety musel odstoupit z finančních důvodů. V minulé sezoně vystavil stopku v honbě za postupem AZetu v play-off Nový Jičín. Letos si AZ vede podobně jako v minulé sezoně a drží se na prvních dvou příčkách. Po té, co dlouho celou ligu vedl, ale přišel menší výpadek a přepustil první místo svému rivalu z Karviné.

V dosavadních 28 zápasech dokázal Havířov nastřílet 108 branek a inkasoval jich pouze 71. Bez zajímavosti jistě není to, že spolu se Vsetínem se Havířov dělí o první místo v tabulce domácích zápasů. Na domácím ledě totiž AZ prohrál pouze dvakrát. Kanadské bodování ovládli Robert Říčka (15+15), Michal Sztefek (10+13) a Martin Potočný (4+19). Mezi obránci se nejvíce daří Patriku Rimmelovi (4+13) a Karlu Vydrovi (2+11). V brankovišti se pravidelně střídají Adam Vrba a Lukáš Daneček, kterého si fanoušci Bobrů moc dobře pamatují z jeho působení v Šumperku. Daneček si zatím připsal dvě čistá konta.

3. místo - HC ZUBR Přerov (55 bodů)
Přerov patří již tradičně k tomu lepšímu, co II.liga nabízí a nejinak tomu je i letos. Zubři se drží v horních patrech tabulky, kde se usadili již od začátku sezony. Nyní jim patří třetí příčka, ale na záda jich pořádně dotírají hráči Prostějova a Vsetína.

Přerov zatím nastřílel 95 branek a inkasoval jich 70, což z něj dělá nejlépe bránící tým ligy. To ale určitě není žádné překvapení - Přerov se v posledních letech prezentuje právě důraznou a kvalitní obranou. Hodně tomu pomáhá brankář Radek Tihlář, který si ale překvapivě nepřipsal žádnou vychytanou nulu. V obraně předním nastupuje také spousta kvalitních hráčů, kteří se nebojí i pomoci útoku. Mezi takové patří Daniel Faltýnek (10+12 nebo Radomír Pala (7+12). V útoku si nejlépe vedou Jan Kolařík (13+13), Zdeněk Sedlák (11+14) a Pavel Hanák (9+13).

4. místo - LHK Jestřábi Prostějov (52 bodů)
Prostějov letos ukazuje, že není slabým soupeřem. Dokázal o body obrat i Havířov a zaslouženě mu patří místo na špici tabulky. Prostějov dokonce i tabulku chvíli vedl, ale nyní se před něj dostal i jeho rival z Přerova. Jestřábi ale mají letos sezonu rozehranou velmi dobře.

Prostějov zatím nastřílel 102 branek a dostal jich 76. Co se týká kanadského bodování, tak na špici patří Jakub Čuřík (10+19), Michal Černý (10+17) a Lukáš Duba (8+17) ,kterého fanoušci Valašského Meziříčí znají z jeho působení na Vsetíně či v Šumperku. Mezi obránci se snaží přispívat ke golovému projevu Jestřábů zkušený Pavel Kumstát (5+10), který má bohaté zkušenosti z extraligy, zejména v dresu Vítkovic a Znojma. Dalšími jsou Jiří Osina (1+10) a Jan Kolibár (1+5). Mezi brankáři se největší důvěře těší Dalibor Sedlář, který v sezoně 2006/2007 působil právě ve Valašském Meziříčí.

5. místo - VHK Vsetín (52 bodů)
Na 5. místě tabulky se vyhřívá rival Bobrů Vsetín. Vsetín do sezony odstartoval velmi dobře a dlouho se držel na prvních třech místech. Vsetínskou silnou stránkou je v letošní sezoně domácí led, kde Valaši ztratili pouze dvakrát. Jedním z týmů, kteří dokázali vykrást Lapač je i Valašské Meziříčí. Bobři zde zvítězili v derby 2:0. Co se ale Vsetínu daří doma, venku nefunguje tak dobře. I přesto ale zažívá Vsetín snad nejlepší sezonu od vstupu do II.ligy.

Vsetín nastřílel 97 branek a inkasoval jich 77. O střelbu se starali hlavně Daniel Vaněk (13+22), František Zúbek (16+15) a Antonín Sprušil (7+8). Mezi obránci jsou nejlepší Zbyněk Spitzer (3+9), Jiří Farda (3+9) a Jiří Heš (6+5). Mezi brankáři není jasně daná jednička, přesto má o dva zápasy více Lukáš Plšek.

6. místo - HC Slezan Opava(47 bodů)
Opava také měla výborný start do sezony, kdy okupovala první příčky. Nyní jí ale patří až šesté místo. Opava vsadila na poměrně mladý kádr a i přes to si připisuje důležité body a drží pozice zajišťující play-off.

Opava nastřílela 96 branek, ale inkasovala jich 83. V brance Opavy nastupuje Dušan Šafránek, který také není fanouškům Bobrů zrovna neznámým. Dušan si ale již připsal 3 čistá konta. O útočnou snahu je ve Slezanu postaráno. Na starosti ji mají zkušený Tomáš Měch (8+16), Tomáš Grofek (11+12) a Lukáš Černý (12+6). Mezi obránci má nejvíce bodů Josef Tichý (7+15), který se do povědomí fanoušků ValMezu zapsal i svými blikanci, za které by se nemusel stydět ani Tomáš Řepka. Dalším bodově činným bekem je Michal Kukol (3+10) .

7. místo - HC Bobři Valašské Meziříčí (43 bodů)
Bobři do sezony vstoupili pod novou trenérskou dvojicí. Hlavním trenérem je ing. Jaroslav Stuchlík, jehož asistentem byl Robin Bacul. Robin ale tým již opustil. Bobři chtěli napravit minulý ročník, kdy nepostoupili do play-off. Letos to vypadá, že ValMez do první osmičky pronikne celkem bez problému. Bobři se několikrát dostali na dostřel 6. místa, ale vinou ztrát s posledními mužstvy tabulky se drží stále na sedmém místě. Paradoxní je, že v tabulce domácích zápasů jim 6. místo patří. 6. místo Bobři okupují i v tabulce venkovních zápasů.

Bobři zatím nastříleli 93 branek a inkasovali jich rovnou stovku. Co se týká kanadského bodování, tak vede velezkušený Martin Ambruz (16+12). Hned za ním jsou Lukáš Bokroš(11+9) a Miroslav Varga (7+11). Na dalším místě se nachází Milan Kopecký(8+6), ale ten již v týmu Bobrů nefiguruje. Mezi obránci má výsadní postavení Milan Ovšák (3+16). Hned za ním je kapitán mužstva Přemysl Vašut (3+8) a Werner Hartmann (3+6). Mezi brankáři je jedničkou Jiří Slovák, záda mu kryje Václav Vlachynský.

8. místo - HC Frýdek-Místek (30 bodů)
Frýdek míří za první účastí v play-off od svého postupu do II.ligy. Zatím co v předchozím ročnících měl starosti se záchranou, letos má starosti o poznání příjemnější. Frýdek je velmi nepříjemný soupeř, který dokáže potrápit i favority ze špice tabulky.

Frýdek zatím nastřílel 70 branek. Inkasoval jich stejně jako ValMez, tedy rovnou stovku. Kanadskému bodování vévodí Martin Kabeláč (11+7), Petr Rozum (3+10) a Ondřej Sluštík (5+9). Mezi obránci jsou to Milan Gajda (1+9) a Jan Kudláček (5+3). Mezi brankáři má pozici jedničky Michal Láníček, který byl dokonce draftován do NHL.

9. místo - HC Uherské Hradiště (25 bodů)
Uherské Hradiště také bojuje o svou první účast ve vyřazovacích bojích. Na osmý Frýdek ale ztrácí 5 bodů. Hradiště je také velmi nevyzpytatelný soupeř, který dokázal obrat o body například Havířov,Prostějov nebo i Valašské Meziříčí.

Hradiště nastřílelo 92 branek a dostalo jich 146, což je nejvíce z ligy. Tento fakt potvrzuje průměr inkasovaných branek jedničky týmu Hynka Kůdely, který činí 5,5 branky na zápas. Co se týká kanadského bodování, tak první příčky okupují Petr Sakrajda (13+26), Josef Mikeš (10+13) a Radim Antonovič (9+12). Mezi obránci vévodí Tomáš Vodák (4+9) a Radim Šťastný (1+9).

10. místo - HC Nový Jičín (20 bodů)
Nový Jičín patří určitě mezi zklamání sezony. Tým, který se dříve umisťoval ve středu tabulky, nyní na play.off ztrácí 10 bodů. Ano, je to způsobeno i tím, že bylo Jičínu odečteno 6 bodů za neoprávněný start jednoho z hráčů. Jičín ale stále patří mezi nejnepříjemnější soupeře. Své o tom ví i Bobři, kteří Jičín v posledním předvánočním kole porazili 4:3 díky gólu 18 vteřin před koncem utkání.

Jičín nastřílel 62 branek a inkasoval jich 109. Brankářskou jedničkou týmu je Tomáš Kozák. Mezi útočníky posbírali nejvíce bodů Petr Macháček (4+16), Marian Skaloš (8+6) a Martin Štěpják (7+5). Mezi obránci se nejvíce bodově činili Michal Horák (1+11) a Martin Andrýsek (6+5).

11. místo - HC ROTAX Poruba (14 bodů)
Ostravská Poruba před touto sezonou ohlásila návrat na ligová kluziště. Čekalo se, jak se Porubě podaří poskládat kádr a zda bude tak úspěšná, jako havířovský AZ. Poruba nakonec kádr poskládala velmi slušně. Brzdí ji ale smůla. Vždyť většinu zápasů prohrála pouze o gol. Ať už se jednalo o zápas s Havířovem, Valašským Meziříčím, Vsetínem, Přerovem a tak dále, skoro vždy to bylo pouze o jedinou branku. I proto se Poruba krčí na posledním místě tabulky.

Poruba nastřílela nejméně gólů z celé ligy a to 58. Inkasovala jich 91. Bodování klubu vládne zkušenost. Na prvních místech jsou Luděk Krayzel (15+9), který má zkušenosti i s extraligou, Jan Matějný (8+9) a Marek Pavlačka (2+8). Mezi obránci jsou to Ildar Chajretdinov (3+8) a Rudolf Wolf (0+7). Brankářskou jedničkou týmu je Michal Gleich.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka