Bobři si brousí zuby na Vsetín, přivezou první body?

V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Kolotoč II.ligy skupiny Východ se nezastavuje a má na programu velmi zajímavé utkání, a to Valašské derby. První letošní ligové derby hostí vsetínský stadion Lapač a to ve středu 10. října od 17:30. Podaří se Bobrům získat první ligové body nebo Vsetín zlomí prokletí domácího ledu v ligovém derby? Zápas tedy určitě má zajímavou zápletku nejen pro zaujaté fanoušky obou klubů. V tomto článku si navíc můžete přečíst rozhovory s hráči obou mužstev - Martinem Vargou a Jiřím Fardou.

Jak je nám všem známo, Bobři stále čekají na svůj první bodový zisk. Naposledy podlehli 4:2 Slezanu Opava. Nutno říci, že do zápasu nastoupili meziříčští v okleštěné sestavě a celý zápas odehráli pouze na tři útoky a dva obranné páry. Zatímco v předchozích duelech o nezdaru Bobrů rozhodoval závěr zápasu, v Opavě to byl naopak start do utkání, který Bobrům nevyšel. Po třech minutách svítil na světelné tabuli výsledek 2:0 pro Opavu. Bobři sice utkání zdramatizovali, avšak díky nezdaru v přesilovkách na vyrovnání nedosáhli.

Vsetín do sezony vstoupil nebojácně a po dvou kolech měl na svém kontě 5 bodů. Pak ale přišel výprask v Havířově 8:2. To jako by vsetínské psychicky nalomilo a nedokázali zvítězit ani v Opavě, odkud si odvezli nelichotivý výsledek 4:0. Ani první třetina minulého kola, kdy na svém ledě přivítali Nový Jičín, nenaznačovala, že by se mělo něco měnit. Jičín po dvaceti minutách vedl již 3:1.

Pauza ale jako by vsetínských prospěla a na led vstoupila úplně jiná družina. Do konce druhé části dokázali vsetínští snížit na rozdíl jediného golu, aby pak v závěrečné části svého soupeře zničili čtyřmi brankami a zvítězili 6:3. Zásluhu na tomto vítězství měl Ondřej Hruška, který naskočil do svého prvního ligového utkání a hned si připsal dvě vstřelené branky.

Obranu Bobrů určitě zaměstná také Daniel Vaněk, Jan Podešva či František Zúbek. Naopak, obranné řady Vsetína tvrdí 192 centimetrů vysoký mladý slovenský bek Juraj Tichý, který si již připsal 10 trestných minut a patří tak k nejtrestanějším hráčům Vsetína. V obraně nastupuje také mezříčským fanouškům ne úplně neznámý Daniel Tesařík. V brance pravděpodobně dostane před Petrem Hromadou přednost Lukáš Plšek. Pikantní bude zápas i pro útočníka Bobrů Robina Ševčíka, který poprvé v ligovém derby obleče dres ValMezu proti "svému" Vsetínu.

Na závěr jen trochu statistiky - celkem bylo odehráno 12 ligových derby, ve kterých si Bobři připsali 11 vítězství a jednu porážku a to dokonce na domácím ledě v loňské sezoně. V přípravných zápasech, kterých se odehrálo 8, je bilance vyrovnaná. Oba rivalové se z výhry radovali čtyřikrát. V ligových zápasech padlo celkem 77 branek (51:26 z pohledu ValMezu), v přípravných 69 (33:36). Bez zajímavosti také určitě není, že, ať už v ligových či přípravných zápasech, svítila na konci zápasu u jednoho týmu v kolonce vstřelených branek nula pouze v jediném utkání. Tuto první, a zatím i jedinou, vychytanou nulu ve Valašském derby má na svém kontě současný brankář Bobrů Jiří Slovák. Nejvyšší výhra ValMezu je z října 2009, kdy ValMez vyhrál 8:2. Vsetín svému soupeři vysokou porážku vrátil o dva roky později, kdy v přípravě vyhrál 7:2.

Dokáží Bobři potvrdit svou dominanci v derby a připíšuou si na své konto první body? Nebo Vsetín využije výsledkové mizérie svého rivala a připíše si první domácí ligovou výhru v derby? To se dozvíme ve středu od 17:30 Na Lapači.

Sestavy v minulém kole:
HC Bobři Valašské Meziříčí:
Slovák (Netolička) - Heča, Kolovrátník, Zábojník, Sadil, Vajda - Ševčík, Šoula, D. Varga, M. Varga, Voznica, Ambruz, Coufal, Knebl, Martiník

VHK Vsetín: Hromada (21. Plšek) - Tesařík, Vrba, Vodák, Tichý, Mečiar, Žabčík, Okuliar - Zúbek, Vaněk, Hruška P. - Dubec, Hruška O., Mikšovský - Kubo, Podešva, Brezáni - Kajaba

Martin Varga : Vítězstvím v derby budeme chtít fanouškům odčinit nepodařený vstup do sezóny, ti nám odpustí vše, jen ne prohru se Vsetínem.

Od začátku sezóny se potýkáš se zraněním, bude pro tebe derby tvým prvním letošním mistrovským utkáním?
No uvidíme jak se rozhodne trenér. Včera jsem teprve začal trénovat, ale trenérovi jsem řekl, že jsem k dispozici. Rozhodnutí tedy bude na něm. Přeci jen jsem byl víc jak měsíc bez pohybu a po fyzické stránce mám co dohánět, takže se nechám překvapit. Nevím jestli bych zvládl celý zápas, ale určitě chci proti Vsetínu nastoupit. Na Vsetíně jsem působil v mládežnických kategoriích, mám tam spoustu přátel, bývá tam skvělá hokejová atmosféra a vzájemné střetnutí si užívám.

Jak bys zhodnotil dosavadní vystoupení Bobrů?
Jelikož jsem měl možnost první zápasy sledovat z tribuny, tak moje hodnocení z pozice diváka je následující - snaha se hráčům upřít nedá. V prvním utkání s Novým Jičínem jsme určitě nebyli horším týmem, ale hokej se hraje na góly a my přes množství vyložených šancí nedokázali Šrámu (Lukáše Šrámka) překonat. První domácí utkání s Prostějovem byla přestřelka, ve které udělaly oba týmy spoustu chyb v obraně a v závěrečném power-play jsme 2 krát inkasovali. Ten zápas byl ale celkem vyrovnaný. Ve Frýdku rovněž vyrovnané utkání, kdy jsme nedokázali využít přesilovou hru ke konci třetí třetiny a následně v oslabení jsme dostali na 3:2. S Karvinou jsme odpadli třetí třetinu a po individuálních chybách jsme jim „darovali“ body. No a zápas v Opavě kluci po zpackané první třetině již nedokázali otočit.

V čem vidíš silné slabé stránky Bobrů?
Co nás sráží jsou nevyužité přesilové hry, mnoho vyloučení a individuální chyby v obraně. Na gól se nesmírně nadřeme, abychom vzápětí lacině inkasovali.

I přes to, že jsme zatím nedokázali získat ani bod, si dokážeme vypracovat spoustu gólových šancí. Věřím, že to tam začne padat. Třeba už ve středu proti Vsetínu.

V čem vidíš silné a slabé stránky Vsetína?
Vsetín na mě působí kompaktně, mají dobrou rozehrávku, přesilovku. Jsou na tom dobře individuálně i kombinačně. Za slabší stránku považuji někdy zbytečnou podrážděnost, kdy se nechají rozhodit a nehrají svojí hru a pak taky tzv. bobří komplex (smích).

Jak tedy tipuješ výsledek derby?
Začne to stavem 0:0, stát se může cokoliv nicméně si myslím, že utkání bude mít náboj a nabídne fanouškům bojovný útočný hokej se spoustou šancí. Můj tip je, že prolomíme tu výsledkově nevydařenou sérii a Vsetín porazíme a toto případné vítězství nás nakopne do dalších zápasů.

Jiří Farda : O motivaci máme postaráno.


(foto www.hc-vsetin.cz)

Jak jsi na tom se zdravím, nastoupíš ve středu?
Včera jsem poprvé naplno trénoval a cítil jsem se dobře, tak snad tříslo vydrží. Moc se těším na derby a jeho výbornou atmosféru.

Jak zatím hodnotíš dosavadní výsledky Vsetína?
Mrzí mě naše venkovní zápasy. Nevím proč je u nás takový rozdíl mezi zápasy venku a doma. Jinak výsledky asi nejsou až tak špatné, ale myslím, že máme navíc a jsme schopni porážet takové týmy jako Opava i venku a věřím, že budeme. Musíme zlepšit koncentraci na zápas a nedopustit něco takového jako v první třetině s v zápase s Novým Jičínem. V dalších zápasech musíme navázat na druhou a třetí třetinu zápasu s Jičínem, a pokud se nám to povede, tak budeme vyhrávat.

Před Vsetínem stojí rival z Valašského Meziříčí. Co říkáš na jejich tým a dosavadní výsledky?
ValMez letos výrazně oslabil a myslím, že nemají moc dobře poskládaný tým, nicméně nás dokážou potrápit v jakémkoli složení. Loni jsme měli šňůru osmi vítězných zápasů, Bobři asi sedmkrát prohráli a v derby stejně zvítězili, ale každé prokletí jednou končí a to se stane právě ve středu. Pevně v to věřím.

Čím si vysvětluješ tu nemohoucnost porazit Bobry na domácím ledě?
Já osobně to nedokážu pochopit, když jsme schopni doma porazit týmy jako Přerov nebo Havířov. Asi už máme v hlavách to, že je musíme porazit za každou cenu a to pak svazuje ruce a nohy, když vidíme tu černou sérii. Ta ovšem nemůže pokračovat věčně a letos budeme mít dost příležitostí derby vyhrávat a myslím, že na to určitě máme.

Takže s čím půjdete do středečního zápasu?
V tomto utkání je o motivaci postaráno, všichni se na derby těší. Důležitý bude začátek zápasu, který se nám zatím moc nedaří. Musíme zlepšit koncentraci na zápas a nedělat individuální chyby. Máme super partu, která se dokáže semknout a to bude v tomto zápase nejdůležitější

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Reportáže
David Fabián | 10. 10. 2012

Bobři si pobojovném výkonu odváží ze Vsetína bod

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka