V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Včerejší trénink již vedl jako hlavní trenér druholigových Bobrů pan Josef Málek, který vystřídal na lavičce Ing. Jaroslava Stuchlíka. Nově příchozího trenéra jsme požádali o rozhovor. Právě příští soupeř bude v sobotním utkání nově příchozímu trenérovi dobře známý, neboť v Přerově působil několik let na pozici mládežnického trenéra.

Trenére, s jakými pocity přebíráte mužstvo mužů?
Mužstvo přebírám s těmi nejlepšími pocity (úsměv)

Rozhodoval jste se dlouho, když Vám manažer klubu, Petr Kovář, nabídnul práci trenéra?
Čekal jsem, až se situace kolem nabídky práce v hokejovém prostředí ustálí, Valmez jsem sledoval víc než rok, protože mi to připadalo, že je to zrovna ten tým, který by byl výzvou pro každého trenéra. Už jednou se tady podařilo poskládat partu, která se dostala hodně vysoko, do baráže o první ligu a zrovna v dnešní době je Valmez v situaci, kdy si nemůže dovolit spoustu věcí, ale může si dovolit hrát hokej srdcem bez velkých peněz.

Jakými celky jste prošel ve své trenérské kariéře?
Po působení v extralize staršího dorostu v Přerově jsem odešel do Znojma na post šéftrenéra mládeže. Tam jsem působil dva roky, postoupili jsme do juniorské extraligy společně s kolegou Milanem Kastnerem, pak jsem dostal nabídku od Komety Brno dělat trenéra staršího dorost v extralize, následně jsem se vrátil do Přerova pět let působil u mládeže a u juniorského ligového celku.

Co budete chtít změnit u týmu ihned po vašem příchodu k Bobrům?
Hlavně budu chtít, aby kluci přešli k hokeji, na který mají. Tak jsem jim to řekl i v kabině, naplánuju tréninky i na suchu, které začnou v pondělí. Chci, aby kluky samotné to opět zajímalo, potenciál tady je veliký, jde o to probudit výkony kvalitním trenénikem a hlavně bych chtěl a v tom vidím největší problém, aby se změnil herní projev, který vyplyne právě z poctivého přístupu k tréninkům.

Znáte některé hráče v kabině již z dřívějších působení?
Již jsem pracoval s Martinem Ambruzem, když byl ve Zlíně a chodil na střídavé starty do Přerova. Jirku Slováka jsme si do extraligy staršího dorostu vytáhli z Rožnova, znám Viktora Coufala, Jakuba Voznicu, který hrával s mým synem v Olomouci, znám domácí kluky Martina, Davida a Miru Vargu ze Vsetína, kdy ještě hráli proti nám, když jsem vedl Přerov. Myslím si, že je tady drtivá většína kluků, se kterými jsem se již v hokeji potkal.

Přemýšlíte již o nějakém hráči, který by mohl posílit tým?
Naše situace je teď taková, že se budeme snažit přivádět další hráče. Moc si sice vyskakovat nemužeme, přesto chceme chytit do sítí ty poctivé mladé kluky a chceme z toho udělat takovou "duklu", tedy hráče, kteří budu ochotni sem dojíždět a bude pro ně druhá liga přechodovým mostem z juniorky k mužům a nikde jinde jim to neumožní. Budeme se snažit kádr doplnit a budeme se snažit, aby i ten tlak na hráče byl větší v rámci širší základny. Peněz v hokeji bude rychle ubývat a čím dřív se tím tato soutěž vyrovná, tím bude i kvalitnější.

Máme převážně mladý tým, je to cesta, kterou budeme tedy pokračovat...
Zrovna včerejší zápas ve Vsetíně nám to ukázal. Soupeř nemá o hodně starší kádr, má tam taky kluky, kteří prošli mládežnickými extraligami, bylo to vidět právě na třetí třetině, kdy byl Vsetín k poražení. Kluci dorovnali na čtyři čtyři, Vsetín se začal bát o výsledek.Nicméně vždy je nutno mít v kádru i zkušenější hráče.

Na jakém místě se chcete v průběhu sezóny s týmem nacházet?
Na místě osmém, to zajištuje klidný březen. Pokud by se nám dařilo to, co chceme do toho tady dát a kluci to pochopí, tak cílem je hrát kolem šestého místa a jít do play-off z nejlepší výchozí pozice. Máme velice špatný začátek, musíme to otočit. Je taky ale možnost, že se to nepodaří a ten tým se celou sezónu bude muset připravovat na baráž, ale to si nechceme ani připustit.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka