V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Jelikož jsou Vánoce, tak všem fanouškům Bobrů přináším rozhovor s kmenovým hráčem Valašského Meziříčí, nyní ve službách polského mistra Comarch Krakow – útočníkem Petrem Dvořákem. Tohoto elitního hráče jsem zahlédl na posledních dvou domácích utkáních Bobrů, ve kterých měl možnost vidět výkony týmu na vlastní oči. Ikdyž se v derby prohrálo, Petr Dvořák má jasno „fanoušci a klub mi přirostli k srdci“, tvrdí jednoznačně. Slova, která potěší a která jsou v současné situaci určitě příjemným povzbuzením do dalších bojů o druholigové body.

Petře, po vítězství s Bobry ve druhé lize jsi zamířil do Polska, jak ses vůbec dostal před lety do týmu Krakowa?
Můj nynější trenér se na mě přijel podívat do Valmezu na zápas a pak po schůzce s ním jsme se domluvili, že to zkusím v Krakowě.

V Polsku jsi již několik let, jak bys zhodnotil polskou nejvyšší soutěž?
Polská soutěž je kvalitní, prvních pět mančaftů je opravdu dobrých, ten zbytek je slabší. Každým rokem se úroveň zvedá.

Co řeč, bylo pro Tebe složité se naučit porozumět a mluvit polsky?
Tak ty začátky jsou těžší, ale polština je trochu příbuzná češtině, myslím si, že za pár měsíců jsem dobře rozuměl a uměl už i poskládat větu.

Prošel si českou druhou i první ligou, nyní hraješ polskou nejvyšší ligu, byl to velký skok?
Jak jsem už řekl, prvních pět mančafů je kvalitních, přirovnal bych to minimálně k průměru první ligy, možná lepšímu průměru. Hraje tam hodně cizinců a ti samozřejmě zvedají úroveň celé ligy. Ten zbytek mančaftů bych přirovnal ke druhé lize.

Jak si herně rozumíš se svými spoluhráči z Krakowa?
Kluci poláci jsou v pohodě, s některýma tam už jsem čtvrtou sezónu, užijeme si hodně srandy. Momenálně je nás tam pět Čechů, ale v minulých sezonách tam byli i kanaďani a i zástupce Francie.

Jaké jsou cíle Krakowa pro letošní sezónu, opět určitě hrát co nejvýše a porvat se o titul, souhlasíš?
Určitě, každý rok jsou cíle nejvyšší.Obhajujeme titul, bude to hrozně těžké, ale porveme se o to.

Jak vypadá tvůj denní režim před zápasem? Musíš tomu nějak přizpůsobit například stravu, dobu spánku, trénink?
Mám už svůj zaběhnutý režim. Ráno máme rozbruslení na ledě, většinou ve 12:00 oběd, samozřejmě něco lehčího, kuřecí s rýží a podobně, a pak se snažím na chvíli zdřímnout. Potom vstanu, dám si kafe, nějakou lehčí svačinku, třeba ovoce a jedu na zimák, kde musím být dě hodiny před začátkem utkání.

Jak jsi na tom se svou produktivitou v týmu, určitě jsi hráč, na kterého trenér Roháček spoléhá, je tomu tak?
Tak momentálně mám bod na zápas, ale mohlo by to být o hodně lepší. Trenér na mě hodně spoléhá, ale nejen v produktivitě, ale taky třeba v oslabeních a podobně. Snažím se být zodpovědný a on ví, že se na mě může spolehnout.

Když zapátráš v paměti a vrátíš se zpět do bojů Bobrů o 1.ligu, co myslíš, že tehdy rozhodlo o tom, že se nepodařilo skončit před Pískem nebo Litoměřicemi?
Rozhodlo to, že jsme nedávali góly!!!A dva smolné prohrané domací utkaní s Pískem na nájezdy a s Litoměřicemi v prodloužení. Ty dva zápasy kdyby jsme vyhráli,tak si myslím, že bychom postoupili. Chybělo nám samozřejmě štesíčko,ale to jsme si asi vybrali uz v play-off. Doteď mě to hodně mrzí, fanoušci si postup jednoznačně zasloužili!!!!!

Mnozí fanoušci Bobrů Tě mohli vidět na posledních dvou domácích utkáních Bobrů, jak bys zhodnotil úroveň druhé ligy v současné době?
To se těžko hodnotí, ale bavím se s klukama a ti mi potvrdili, že úroveň druhé ligy šla dolů. Já si to taky myslím, od extraligy až po druhou ligu to šlo dolů.

Jak často se dostaneš v sezóně domů za rodinou na Valašsko?
Dříve jsem jezdil častěji, ale v poslední době tak jednou za dva měsíce, když je nějaké volno.

Jak budeš trávit vánoční svátky, budeš doma v Rožnově nebo v Polsku?
Vánoce budu trávit v Rožnově u svojí maminky společně s manželkou, 26.prosince se však už vracím do Krakowa.

Mnozí fanoušci Valašského Meziříčí často vzpomínají tvé jméno na zimním stadionu s nostalgií, co bys jim a klubu HC Bobři popřál do nového roku?
Fanouškům a klubu bych popřál hodně štěstí a především zdraví do nového roku a taky pevné nervy!!!! Musí všichni společně věrit, že bude líp, že se "A" mužstvo bude v nejbližší možné době pohybovat v tabulce výše a hlavně nezanevřít na kluky, když se nedari!!!!!

Otázka tak trochu na tělo, kterou by si přál nejeden fanoušek Valašského Meziříčí: zvažuješ v budoucnu návrat k Bobrům?
Tuhle otazku jsem tak trochu očekával :-) Můžu říct, že se jednou určitě vrátim!!!Navic jsem hráč Bobrů a klub i fanoušci mi přirostli k srdci!!!!!!!!!!!!

Petr Dvořák hovoří o Vánocích s polským redaktorem Krakowa

fotografie: Comarch Crakow, Justina Wojtowicz

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka