Jen těžko byste hledali ve Valašském Meziříčí zkušenějšího člověka v oboru fitness a kondice, než je Alexandr Rigo, voják z povolání a kondiční trenér, který vypomáhá během letní přípravy hokejistům Valašského Meziříčí. „Před třemi lety někteří kluci nepropnuli nohu, teď jsou na tom velmi dobře,“ těší Alexandra Riga, jenž je zároveň velkým fanouškem a během sezóny chodí se synem fandit na tribunu meziříčského stadionu.

Lexo, jaké profesní zkušenosti máte za sebou?
Mám vystudovanou nejvyšší trenérskou licenci na Univerzitě Karlově v Praze a obor trenérství a management na Univerzitě Palackého v Olomouci. Třináct let se věnuji fitness a trénuji své klienty v posilovně a dělám také třikrát týdně kruhové tréninky v tělocvičně. Také pomáhám vojákům v armádě s jejich kondiční přípravou.

Jak se vám pracuje s týmem Valašského Meziříčí?
S Bobry spolupracuji během letní přípravy třetím rokem. Kluci jsou moc šikovní a dělají velké pokroky. V kondici se posunuli nahoru, ale stále je na čem pracovat. Určitě se musíme zaměřit hodně na pohyblivost.

Jaký koncept přípravy vnášíte do týmu?
Vzhledem k tomu, že hlavní část přípravy vede trenér Jiří Weintritt, tak já mám na starost kompenzační cvičení. Učím je správně držet tělo a protahovat se.

Přizpůsobujete trénink hokejistů jinak oproti odlišným sportům?
Určitě tam nějaký rozdíl je. Vše vychází z herní činnosti sportu. Hokejisté jsou více zaměření na sílu a rychlost. Naopak fotbalisté zase potřebují více střednědobou vytrvalost. Hokejisté drží hůl na jednu stranu a jsou pak náchylnější na problémy s tím spojené. Hokej je anaerobní sport, tudíž má blíže například k sprinterům.

Kondice se nabírala například několika hodinami strávených na kole nebo běháním. Tohle už nepraktikujete?
Záleží to na trenérovi. Ale podle mého názoru je tato doba dávno pryč a příprava se mění. Hokejisté jsou ve velké zátěži a tělo zvyšuje svůj výkon během regenerace. Proto se musí příprava dobře rozvrhnout. Navíc musíme brát v potaz to, že kluci chodí do práce a hokej není jejich hlavní profesní náplň.

Z čeho se skládá váš typický trénink?
Trénink má tři části. Úvodní část trvá maximálně patnáct minut a je to příprava organismu na zátěž. Jedná se například o lehký běh, pohybové hry nebo švihadla, či boxerské prvky. Následuje zhruba čtyřicetiminutová hlavní část, ve které se objevují rychlost, síla a vytrvalost. Nesmí být opomíjeno ani posilování hlubokého stabilizačního systému, který je pro hokejisty nesmírně důležitý. Poslední je asi patnáctiminutová závěrečná část, do které patří strečink, což je protahování svalstva sloužící k regeneraci a prevenci zranění.

Jak se kluci posunuli za poslední roky?
Obrovsky se zlepšili ve výkonnostní a strečinkové fázi. Většina část týmu má zkrácené svalstvo a někteří ze začátku ani pořádně nepropnuli nohy. Samozřejmě na všechno se musí nahlížet individuálně. Jsou tu mladí hokejisté, kteří jsou spíše hubení a mají osmnáct let, nebo pak takový Ondra Martiník, který je neuvěřitelně silový typ a je mu pětatřicet. Když ho vidím na ledě, tak jen s obdivem pozoruji, jak dělá problémy soupeřům u mantinelu. Je to parádní, co zvládne.

Stíháte během sezóny pozorovat kluky přímo na ledě?
No musím se přiznat, že někdy kvůli hokeji ruším tréninky a chodím se dívat na zápasy.

Je tým dobře připravený na sezónu po fyzické stránce?
Každopádně. Kluci mají za sebou kvalitní přípravu a jsou našláplí k dobrým výsledkům.

Co kdyby chtěl někdo vyzkoušet trénink pod vámi, nebo s vámi spolupracovat, je to možné?
Určitě se mohou se mnou spojit. Rád budu spolupracovat s každým, kdo bude mít zájem a nabízím širokou škálu tréninků a osobní přístup.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka