V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Poslední březnový víkend resp. 27 - 28. 3 2010 byli malí Bobři ročníku 2002 pozváni na velký turnaj v minihokeji do Prostějova, který se konal pod záštitou Města Prostějova, v zastoupení Mgr. Jiřího Pospíšila. Tohoto skutečně velkého turnaje se zúčastnilo celkem 16 mužstev z celé republiky.

Jmenovitě to jsou:

HC Orlová, HK Jestřábi Prostějov, HC Frýdek-Místek, HC Olomouc, VOKD Poruba, SK Karviná, HC Nový Jičín, HC Slávia Praha, HC Boskovice, HCZnojemští Orli, HC Slezan Opava, HK Mladí Draci Šumperk, HC Letci Letňany, HC Bobři Valašské Meziříčí, SHK Hodonín, SKLH Žďár nad Sázavou. Všechny týmy byly rozděleny do čtyř skupin po čtyřech mužstvech a hrálo se systémem každý s každým. Malí Bobři byli nalosováni do Bílé skupiny spolu s týmy HC Slávia Praha, HC Olomouc a HC Slezan Opava. Vzhledem k velkému počtu účastníků, odehráli svou skupinu Bobři hned první den dopoledne.

V prvním zápase se našim postavila do cesty silná Olomouc. Malí Bobři však trvalým tlakem na soupeřovu bránu nepustilisoupeře ani na chvíli do zápasu. I když se v naší obraně také objevila okénka, mohli se Bobři spolehnout na bezchybně chytajícího brankáře. Bez nejmenších komplikací zvládli Bobři své první vystoupení na turnaji a zvítězili 5:0.

HC Bobři Valašské Meziříčí - HC Olomouc 5:0
branky Bobrů:
Pernický 2, Žlebek 2, Převor

Druhým sobotním soupeřem našich byla tradiční bašta mládežnického hokeje HC Slezan Opava. Také tento zápas měl podobný scénář. Jen na začátku zápasu musel trenér Šilhán všechny důrazně upozornit na to, že hokej je kolektivní hra a pro sólování zde není místo. Hráči si jeho slova vzali k srdci a opět předváděli svou tradiční, kombinační hru. Ani Opava dlouho neodolala náporu Bobrů, kteří nakonec zvítězili 4:0.

HC Bobři Valašské Meziříčí - HC Slezan Opava 4:0
branky Bobrů:
Pernický, Sviták, Siner, Stodůlka

Poslední zápas ve skupině rozhodoval o nasazení týmu do nedělních závěrečných bojů. Vítězství by naše posunulo do boje o medaile, prohra pouze do zápasů o umístění. Také náš poslední soupeř HC Slávia Praha, si byl dobře vědom této situace. V tomto zápase se poprvé projevila nezkušenost mladých rozhodčích, kteří pod tlakem okolí (zejména trenérů Slavie) začali pískat, či nepískat zajímavé věci na obou stranách. Naši se naštěstí, po domluvě trenéra Šilhána, od těchto okolností oprostili a soustředili se na vlastní výkon. Nervy drásající koncovka zápasu přinesla jednak několik neproměněných trestných nájezdů Slávie, ale také obrovskou radost pro malé Bobry. Ti svou výbornou hrou po celém kluzišti vybojovali cenné vítězství 2:1.

HC Bobři Valašské Meziříčí - HC Slávia Praha 2:1
branky Bobrů:
branky Bobrů: Převor 2

V neděli se nejprve od rána hrály zápasy o celkové umístění. Teprve po obědě začal pro malé Bobry boj ve čtvrtfinále, kde nám systém turnaje postavil do cesty silný celek HK Mladí Draci Šumperk. Pokud byl předešlý souboj se Slávií Praha napínavý, pak skutečně neznám ten správný výraz pro toto utkání. Střetly se velmi dobré celky, které po celou dobu turnaje hrály celoplošný, nátlakový hokej. Více ze hry měli tentokrát hráči Šumperka, ale jejich mnohdy stoprocentní šance s klidem likvidoval brankář Bobrů. Také naši nezůstávali pozadu a zaměstnávali obranu Šumperka pohlednými akcemi. Při jednom z ataků soupeřovy brány nahodil náš obránce Matěj Sviták puk a nejmladší člen výpravy Radim Převor v mlýnici před bránou tečoval nechytatelně puk do sítě. Šumperk poté ještě zvýšil svou snahu o vyrovnání. Pomohly jim k tomu také fauly našich, ale brankář Bobrů nepustil za svá záda ani jedeno trestné střílení. Utkání dospělo do neuvěřitelně dramatické koncovky, kdy naši už pouze zuby nehty bránili a soupeř do nás pořádně bušil. Minutu před koncem ještě sudí nařídil proti nám trestné střílení. To už tepová frekvence všech dosahovala kritických hodnot. Nejenže brankář Michal Postava tento nájezd, stejně jako ostatní, vychytal, ale v závěrečném náporu, jen pár vteřin před sirénou, navíc zneškodnil na brankové čáře více než 100% šanci Šumperka. Tímto infarktovým zápasem se naši probojovali do semifinále turnaje.

HC Bobři Valašské Meziříčí - HK Mladí Draci Šumperk 1:0
branky Bobrů:
Převor ( as. Sviták)

Našim soupeřem v boji o finále byli hráči SKLH Žďár nad Semifinále začalo z obou stran velmi opatrně, všichni si byli vědomi důležitosti tohoto zápasu. Žďár hrál velmi zodpovědně dozadu a proto vyrážel k nebezpečným brejkům. Při jednom, z nich po neodpískaném, evidemtním faulu na našeho hráče, vstřelil soupeř úvodní branku zápasu. Na rozhodčí se ale nedá vymlouvat, i když podle zúčastněných, tento zápas vůbec nezvládl. Poté Žďár využil našeho chvilkového rozpoložení a při situaci 2 na 1 vstřelil druhou branku. Do druhého poločasu šli malí Bobři s tím, že není na co čekat a je je potřeba se stále tlačit před soupeřova brankáře a prostřelit konečně obranný val. Při velkém závaru před brankou se to nakonec podařilo a Bobři vstřelili kontaktní gól. Poté se do svého soupeře zakousli s takovým odhodláním, že gól visel ve vzduchu. Nakonec žádná vypracovaná akce, ale parádní střela téměř z půlky hřiště zaskočila brankáře Žďáru a nevybíravé zákroky soupeře zůstaly bez potrestání. Zlomová situace nastala třiminuty před koncem. Náš obránce se přetlačoval na ledě hokejkou o puk se soupeřem, díky své síle jej přetlačil a uháněl sám na bránu Žďáru. K překvapení všech se ozvala píšťalka sudího, který potrestal samostatným nájezdem družstvo Bobrů za údajné podražení při přetlačování o puk. Nepomohly žádné protesty. Trestné střílení hráč Žďáru s přehledem proměnil a rozhodl tak o osudu tohoto zápasu. Naši kluci otřeseni touto situací ještě na konci bojovali při powerplay, ale soupeř si své vedení pohlídal.

SKLH Žďár nad Sázavou - HC Bobři Valašské Meziříčí 3:2
branky Bobrů:
Frieb, Pernický

Trenér Šilhán měl po tomto zápase plnou hlavu starostí, jak povzbudit naše hráče, kteří seděli v šatně a brečeli."Musíme všechno hodit za hlavu, teď se zvedneme a půjdeme si na led pro medaili! Je tak blízko! Pro mnohé z Vás je to poslední zápas na malém hřišti, přijela tu spousta rodičů, kteří Vám fandili po celou sezónu. Tak pro nás a pro ně nám tu medaili z ledu vybojujte! Jsme Bobři a jsme dobří, tak jim to ukažte!" řek v kabině před zápasem o 3 místo trenér Šilhán. Slzy byly najednou pryč a odhodlání poprat se o tu placku bylo najednou vidět ve všech očích. Soupeřem našich v boji o 3. místo byl celek HC Letci Letňany. Bobři na svého soupeře vletěli jako uragán a hráči z Prahy jen z vypětím všech sil odráželi puky do bezpečí. Pohříchu se neujala žádná z šancí a postupem času se začali osmělovat i Letci. Obrana Bobrů v čele s brankářem však pracovala bezchybně. Při jednom z útočných nájezdů se puk odrazil zpět k našemu obránci, který z dálky prostřelil všechno co mu stálo v cestě. Letci se snažili s touto situací něco dělat, ale Bobři šli s obrovským odhodláním za vítězstvím v tomto zápase. Jen ten pojišťovací gól tam pořád nechtěl spadnout. S blížícím se koncem zápasu byla nervozita patrná na všech hráčích na ledě. Pak to ovšem vzal do rukou kapitán Bobrů Vojta Pernický a opět z dálky prostřelil gólmana Letňan. Naši pak skvělým a bojovným výkonem nedovolili soupeři žádný návrat do zápasu a s přehledem si pohlídali ty své vybojované, bronzové placky!

HC Bobři Valašské Meziříčí - HC Letci Letňany 2:0
branky Bobrů:
Sviták, Pernický

Sestava Bobrů: Postava - Pernický, Sviták, Stodůlka, Adámek, Siner, Veselá, Převor, Žlebek, Frieb, Ondřej, Leták, Smejkal, Hrabovský

Konečné pořadí Moravia Open Cup 2010:

1. SKLH Žďár nad Sázavou

2. SHK Hodonín

3. HC Bobři Valašské Meziříčí

4. HC Letci Letňany

5. HK Mladí Draci Šumperk

6. HC Slezan Opava

7. HC Znojemští Orli

8. HC Boskovice

9. HC Slávia Praha

10. HC Nový Jičín

11. SK Karviná

12. VOKD Poruba

13. HC Olomouc

14. HC Frýdek-Místek

15. HK Jestřábi Prostějov

16. HC Orlová

Nejlepším brankářem celého turnaje byl vyhlášen gólman Bobrů Michal Postava.

Závěrem musíme poděkovat všem, kteří se turnaje zúčastnili. Hráči skvělými výkony a rodiče hlasivkami dokázali přivézt do Valmezu další vynikající úspěch. Děkujeme také vedení klubu HC Bobři Valašské Meziříčí za plnou podporu. Doufáme, že naše práce přinese další úspěchy pro hokej ve Valašském Meziříčí.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka