V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Další díl seriálu o zhodnocení minulé sezony tentokrát má ve své hlavní roli naděje mezříčského hokeje nejmladšího věku. 3. a 4. třídy dělaly sobě i Bobrům skvělé jméno. Jak si tedy vedly v uplynulé sezoně a co na to trenér Jaroslav Šilhán? To se dozvíte v tomto článku.

Začneme "B" týmem 3. tříd, za které nastupovali hráči od školky do 2 třídy, velká část z nich se připojovala ze školy bruslení. V soutěži, pokud nastoupili proti stejně starým hráčům, tak hráli vyrovnaně a často i zvítězili.

"Tento rok byl pro nás velmi dlouhý. Během celé sezóny jsme měli pár hráčů, kteří nastupovali pravidelně a spolu s nimi se zapojovali do hry kluci ze školy bruslení, pro které to byly první kroky v dresu Bobrů. Zejména v domácích zápasech se tito nejmladší chtěli ukázat rodičům, prarodičům, kamarádům a učitelům, že se i za krátkou chvíli dokázali něco naučit a pořád se zlepšují! Některé zápasy to byla paráda, jindy nás starší kluci jasně přehráli. Ale tito hráči jsou teprve na začátku a na nich se bude v příštích letech stavět. Zároveň je sympatické, že čím dál více kluků nachází cestu na zimní stadión. Rádi mezi námi každého přivítáme." řekl na konci sezóny trenér "B" týmu Aleš Veselý.

Pravidelná sestava "B" týmu HC Bobři Valašské Meziříčí:
Veselý, Grygar - Frieb, Hrabovský, Převor, Veselá, Žlebek, Ondřej, Smejkal, Leták, Vávra, Tuček, Hruška, Ševčík

Nejlepší brakář: Petr Grygar
Nejlepší obránce: Vojtěch Frieb
Nejlepší útočník: Radim Převor
Nejužitečnější hráč: Eliška Veselá

"A" tým 3. tříd nastupoval během sezóny v téměř stejném složení, snad jen nějaká ta nemoc donutila trenéra Šilhána sáhnout po některém hráči z "B" týmu. Celou sezónu si tito hráči počínali naprosto suverénně. Během celé sezóny pohráli kluci jen 5 zápasů! Své soupeře přehrávali velkou bojovností, krásnými kombinacemi (často zakončenými do prázdné brány) a pečlivou defenzivou, v čele se spolehlivým brankářem. I když některé zápasy začaly nepříznivě, téměř vždy se svěřenci trenéra Šilhána oklepali a svou hrou soupeře doslova zničili.

"Tato sezóna byla vaše! Všem jste ukázali, že s Bobry se musí počítat a každý tým v soutěži věděl, že to s námi bude mít strašně těžké. Přesto, že v této soutěži nebyly vedeny žádné tabulky, tak jste tuto soutěž ovládli naprosto suverénním způsobem a zaslouženě jste vyhráli! Nesmíme však usnout na vavřínech, naopak. Ještě s větším zápalem půjdeme do dalších tréninků a budeme se zlepšovat. Pro všechny z vás to byla poslední sezóna, kdy jste hráli minihokej a všichni jste si vyzkoušeli dostatek zápasů velkého hokeje. Takže víte do čeho jdete a jsem přesvědčen, že všem ukážeme, že jsme se naučili hrát výborný a bojovný hokej!" řekl při ukončení sezóny trenér Jaroslav Šilhán.

Pravidelná sestava "A" týmu HC Bobři Valašské Meziříčí:
Postava - Adámek, Pernický, Sviták, Stodůlka, Kelnar, Siner Erik

Nejlepší brakář: Michal Postava
Nejlepší obránce: Matěj Sviták
Nejlepší útočník: Daniel Stodůlka
Nejlepší střelec: Marek Kelnar
Nejužitečnější hráč: Vojtěch Pernický

Trenéři: Jaroslav Šilhán, Aleš Veselý, trenér přípravky - Jiří Sviták Vedoucí mužstva: Michal Postava st.

Čtvrťáci letos podávali během celé sezóny stabilní výkony. Jejich hlavní devízou byla soudržnost, týmový duch, víra v sama sebe a hlavně obrovská bojovnost a srdce na pravém místě. Stávalo se, že soupeř byl hokejovější, ale Bobři dali do hry takové srdce, že i herně lepší týmy byli schopni porazit. Po celou sezónu slyšeli od trenéra Šilhána: "Prohrát se může, ale musíte vědět, že jste na ledě nechali všechno a nikdy jste to nevzdali. Pak je i prohra užitečná a nakopne nás k další poctivé práci" Během sezóny si malí Bobři vypracovali u soupeřů pořádný respekt. Díky svým výkonům byli pozváni na několik velmi kvalitně obsazených turnajů a nestalo se aby nepřivezli nějakou medaili. K té zlaté vždy chyběl malý kousek, ale i tak můžeme být na své kluky nadmíru pyšní.

"Kluci, tato sezóna byla pro nás všechny (hráče, trenéry, rodiče ...) velmi dlouhá. Všichni jsme viděli, že náročná letní příprava přinesla ovoce. Ve druhé půlce sezóny začali soupeři postupně ztrácet síly, ale my jsme měli pořád kde brát. Vaše výkony byly oceněním naší práce a času vašich rodičů. Všichni vám děkujeme za parádní sezónu a doufáme, spolu s vámi, že příští rok navážeme na práci, kterou jsme tady začali. Teď už všichni ví, kdo jsou to Bobři a taky ví, že s námi nebudou mít žádnou lehkou práci. Už nejsme ti, kteří dostávají výprasky, naopak. Vybudovali jste si respekt soupeřů a proto musíme v příští sezoně makat, abychom si svou vydobytou pozici udrželi!" shrnul při zakončení sezóny trenér Jaroslav Šilhán.

Pravidelná sestava 4. tříd HC Bobři Valašské Meziříčí:
Oczadly Evžen, Postava Michal - Andris Tomáš (C), Brodek Jiří, Denk Tomáš, Gorej Adam, Kubenka Filip, Kuchařík Šimon (A), Mžik Ondřej, Škrhla Michal, Vanduch Dominik (A), Kelnar Marek, Pernický Vojtěch, Stodůlka Daniel, Chmela David, Adámek Lukáš

Trenéři: Jaroslav Šilhán, Jiří Brodek st.
Vedoucí mužstva: Michal Postava st.

Nejlepší brankář: Evžen Oczadly
Nejlepší obránce: Dominik Vanduch
Nejlepší útočník: Michal Škrhla
Nejlepší střelec: Jiří Brodek
Nejužitečnější hráč: Tomáš Andris

Ke konci sezóny našim klukům výrazně pomáhali ještě Petr Komáčka a Honza Már..

Tabulka 4. tříd:
1. HC Uherské Hradiště 18 15-0-3 118:61 30b
2. VHK Vsetín 18 13-0-5 93:46 26b
3. HC Bobři V.M. 18 10-1-7 78:42 21b
4. HK Kroměříž 18 10-1-7 100:67 21b
5. HC Uh. Brod 18 5-1-12 60:102 11b
6. PSG Zlín 18 4-2-12 61:138 10b
7. HC Rožnov 18 3-1-14 41:94 7b

Bobři se také zúčastnili během několika turnajů, ve kterých si vedli mimořádně dobře. Vždy si odvezli alespoň medaili. Dokonce narazili i na týmy zvučného jména - Slavia Praha, HK Olomouc, Draci Šumperk..., které ale dokázali porazit!

Na závěr ještě rozhovor s trenérem mládeže Jaroslavem Šilhánem.

Jak probíhala letní příprava?
Tréninky probíhaly 3x týdně. Tělocvična, hřiště a in line hokej. Celá letní příprava byla zakončena 5 - ti denním soustředěním ve Velkých Karlovicích..

Plánujete na další letní přípravu změny nebo bylo vše v pořádku?
Ani ne, tento model se mi osvědčil. Pouze pátá třída bude mít větší dril. V soutěži budou nastupovat proti starším, musí být proto fyzicky dobře připraveni. Už letošní sezóna nám ukázala, že zatímco ostatním docházel dech, my jsme měli pořád kde brát. Proto budeme pokračovat v podobném modelu i letos.

Čekal jste takhle úspěšný rok v obou kategoriích?
Abych se přiznal, něco nám už napověděla předešlá sezona a my jsme letos naše výkony ještě zlepšili. Není to však pouze naše zásluha, ale především rodičů, kteří začali naplno věřit naší společné práci. A to se promítlo do předváděné hry.

V kategorii 4. tříd jste dostali nejméně branek v soutěži, co řeknete k tomu?
Máme dva kvalitní golmany, ale tento výsledek je především zásluhou dobré práce celého týmu. Všichni do jednoho plnili beze zbytku pokyny nás trenérů a za zády měli jistotu dobrých gólmanů.

Kdo byl podle Vás nejnepříjemnější a naopak "nejpříjemnější" soupeř?
Nejnepříjemnější byli určitě Uherský Brod a Uherské Hradiště a na opačném pólu je určitě Rožnov p.R., se kterým jsme si navzájem vycházeli vstříc po celou sezónu.

Jaký názor máte na přístup hráčů k treninkům a zápasům?
Kluci si dali říct a začali věřit nejen tomu, co říkáme, ale i sami sobě. Takže s přístupem jsem nadmíru spokojen jak v tréninku tak i v zápasech.

Kdo byl podle Vás tahounem v každém z týmů?
Kdo je nejlepší? Víte, na tohle já moc nejsem. Hokej je kolektivní hra a vše závisí na kolektivní práci a duchu. Jednou se daří tomu, podruhé tomu, důležité je, že jsme po zápase spokojeni s vlastním výkonem. Základem jsou brankáři. Když oni chytli něco navíc a mančaft vstřelil gól, tak jsme prostě vyhráli. Jestli musím jmenovat, tak uvedu oba brankáře Michala Postavu a Evžena Oczadlého. Za třetí třídu hráči v poli Marek Kelnar, Daniel Stodůlka a Vojta Pernický. Za 4. třídy potom Tomáš Andris, Jiří Brodek, Michal Škrhla a Šimon Kuchařík. Pochvalu si však zaslouží všichni, od "B" týmu 3. tříd až po čtvrťáky.

Jak jste osobně prožíval vítězství Bobrů nad Vsetínem, kde jste působil?
Vítězství jsou pěkná, ale spíš mi jde o předvedenou hru. A z té jsem měl v těchto zápasech radost, ale není to jen o Vsetínu, ale o celé sezoně. Zápasy se Vsetínem spíše prožívali rodiče a okolí, protože se na těchto duelech sešel poměrně velký počet fanoušků. Já jsem trenérem Bobrů, takže se biju za Bobry a hodnotit Vsetín mi nepřísluší.

Jak často jste měli treninky?
Tréninky byly 4x týdně a téměř každý víkend byl mistrovský zápas nebo turnaj.

Zápasy malých Bobrů přilákaly do hlediště dost diváků, co Vy na to?
Při domácích zápasech jsme se opravdu cítili doma. Rodiče, prarodiče, známí, fanoušci, kamarádi a také učitelé našich hráčů chodili na zápasy ve velkém počtu a vytvořili vždy bouřlivou atmosféru. Díky tomu se také často kluci vybičovali k výkonům, které nám pomohly porazit i silnější soupeře. Také jim patří velký dík.

Jak byste shrnul letošní sezonu?
Sezóna byla nadmíru úspěšná a postupem času jsme se dále zlepšovali. Nelze však usnout na vavřínech a poctivou prací dál makat, abychom i nadále mohli vozit do Valmezu medaile a poháry. Na závěr musím za nás všechny poděkovat vedení klubu. Starali se o nás celou sezónu, vycházeli nám vstříc s ledovou plochou, zařizovali pro nás autobusy pro venkovní zápasy i turnaje a v neposlední řadě vybavili naše hráče kompletní výstrojí. Věřím, že jsme touto úspěšnou sezónou nastartovali další vývoj mládežnického hokeje ve Valašském Meziříčí.

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka