V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Běží předposlední minuta klíčového duelu o postup do 2.ligy. Domácí Valašské Meziříčí začíná další přesilovku, ale u kotouče jsou hosté z Jičína. Vyrážejí vpřed, neboť remíza v tomto zápase nic neřeší. Puku se však zmocňuje domácí obránce Kunčický a v tom okamžiku je mezi trojicí Meziříčských a hostujícím brankářem Poláčkem pouze jeden obránce. Kunčický přiťukává doleva Janu Janáčkovi a ten střelou ze šesti metrů otevírá domácím bránu 2.ligy. Autorem článku zveřejněným v roce 2004 na hokej.cz je Michal Trávníček.

Jednou provždy to budete vy, o kterém se bude říkat, že vystřelil Valašskému Meziříčí postup?
"Tak to ne, tak se to nemůže brát. Jak jsem se tam objevil já, tak to mohl být kdokoli jiný z těch patnácti hráčů na střídačce."

Ale ocitl jste se tam právě vy…
"Určitě to hřeje u srdce. Je to satisfakce za tu dřinu v průběhu celé sezony. Je tady úplně neuvěřitelná parta, která se tu v Meziříčí sešla. Jsem hrozně rád, že se to podařilo. Už jenom kvůli tomu, co bude následovat. A hlavně kvůli divákům. Ti byli opravdu skvělí, a nejenom letos, už i vloni."

Systém a úroveň krajských přeborů, následných kvalifikací a posléze i baráže nejsou příliš známy. Jak to vidíte vy, který jste přešel různými soutěžemi včetně juniorské extraligy?
"Některé zápasy v krajském přeboru mají svoji úroveň. Svoji výkonnost jsme si ověřili i v zápasech proti Novému Jičínu, který hraje špičku 2.ligy. Co se týká systému, nechtěl bych použít silná slova, ale je to celé neuvěřitelně nespravedlivé. Vloni jsme prohráli jenom pár utkání. Všude jinde by to byl postup nebo alespoň placka, ale tam to bylo vyřazení. Musíte hrát základní část, pak play-off, pak ještě další kola, která vás teprve kvalifikují do baráže. Je toho strašně moc a pro kluby je to strašně nákladné. O to je ten dnešní postup cennější."

Jak náročný je tento systém pro hráče?
Kvalifikace o baráž se hrála obden, samotná baráž pak každý třetí den. "Ze sedmi dnů jsem měl šest hokejových. Poslední měsíc a půl jsme hráli týdně minimálně dva zápasy. Připočtěte tréninky, protože bez nich se hrát nedá. Je to amatérská soutěž a musím říct, že už jsme to všichni cítili. Už jsme tahali nohy za sebou. Posledních pár zápasů, to už bylo o vůli."

Dneska to byl ale výborný druholigový hokej. S takovým výkonem nemusíte mít ve 2.lize obavy. Teď jste navíc měli možnost srovnání s celky z této soutěže. Jak vidíte budoucnost Valašského Meziříčí ve 2.lize?
"Musíme mít především dobrou letní přípravu. Letos byla kvalitní, trénovali jsme každý den. Musíme asi rozšířit kádr. Jsou tady kvalitní, mladí hráči, ale kádr musí být určitě širší. Co se týká ostatních mužstev, v baráži se potvrdilo, že ta východní skupina druhé ligy je asi nejkvalitnější ze všech tří. To se ovšem netýká Chrudimi, ta byla jasně nejlepší. Bude těžké se tam udržet. Já jsem hrál 2.ligu v Kopřivnici i v Novém Jičíně a mohu říci, že třeba v Kopřivnici nebyl zdaleka tak dobrý kádr, jako tady. Myslím, že bychom tam nemuseli hrát o poslední místo."

Možná, že je daleko těžší se do 2.ligy vůbec probojovat, než se tam udržet?
"Souhlasím s vámi, asi tomu tak je."

V dnešním utkání jste měli raketový start a v první třetině jste se dostali do spousty šancí, které jste ovšem nevyužili. Neměl jste strach, aby vám v závěru nějaký ten gól nechyběl?
"Ano, měli jsme už trošičku obavy. Pomaličku nám už nervozita přece jenom svazovala ruce. Ona je to docela psychická bomba, když dáte rychlý gól a pár vteřin nato zase dostanete. Nám se to dneska stalo dvakrát. Ale tady se ukázala i morální síla mužstva. Jičín hrál dobře, ti kluci hokej hrát umí. Klidně jsme mohli i prohrát. Podržel nás Burda (brankář Bureš), a to nejenom dnes, ale i v průběhu celé sezony. Zaslouží absolutorium."

Závěr byl už dost nervózní. Jak jste to vnímali na ledě? Stačili jste si pak vůbec všimnout, že Jičín odvolal brankáře?
"To víte, že ano. Já jsem tam nahrával Petrovi Neumannovi na poslední gól. Říkal jsem si, že to zkusím bekhendem z půlky hřiště, ale to už bych musel mít hodně štěstí. Periferně jsem ho viděl, tak jsem mu to dal. Po jeho brance už bylo rozhodnuto. Při té diskusi s rozhodčími nebylo zpočátku jasné, co se děje. My jsme měli strach, že rozhodčí nechce uznat gól. Ale šlo o to, že po té brance nás bylo moc na ledě."

Jaké budou oslavy?
"Doufám, že bouřlivé. Teď pojedeme na večeři. Většina mužstva je ze Vsetína, takže pak pojedeme do snack baru na vsetínský zimák a tam to oslavíme. Vsetínští tam měli jednou na oslavu býka. Tady na okraji Valašského Meziříčí chovají dvě lamy a my jsme se domluvili, že Vsetín trumfneme. Minimálně jedna bude připravená."

Autorem titulní fotografie je Jitka Krutílková (pořízeno z exhibice hráčů v únoru 2011, kteří vybojovali pro Valašské Meziříčí 2.ligu)

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka