V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Dny, kdy již opět budeme moci vídat na ledě hokejisty Valašského Meziříčí od nejmenších nadějí, až po „A“ mužstvo se kvapem blíží. Kompresory na výrobu ledové plochy již naplno běží čtvrtým dnem a pracovníci zimního stadionu mají napilno. Než ovšem hráči opět vyfasují výstroj, obují brusle a vyzkouší poprvé v letních měsících kvalitu ledu na svých trénincích, rozhodli jsme se vám zprostředkovat i to, jak samotná příprava ledu vypadá. K rozhovoru ve strojovně zimního stadionu jsme přizvali člověka, bez kterého by se výroba ledové plochy určitě neobešla. Tím dotyčným je ledař, strojník, rolbař, pan Zdeněk Bílek, dlouholetý zaměstnanec zimního stadionu, starající se především o bezproblémový technický chod útrob zimního stadionu. Nyní Vám chceme odkrýt alespoň několik zajímavostí a základních informací z této práce.

Jak probíhá samotná příprava vás – ledařů a strojníků před samotným prvním chlazením ledu?
Příprava spočívá především v tom, že si s druhým kolegou nachystáme harmonogram práce. Vše, co se musí před začátkem sezóny udělat, chronologicky sesumírujeme a následně začneme převádět do praxe. Musí se dát do pořádku strojovna, zkontrolovat opětovně kompresory, aby byly pro mrazení provozuschopné, dále aby byla v pořádku technologie a postupy. Poté už jen stačí zapnout kompresory, a tím se začne postupně chladit ledová plocha.

Kdy obvykle začíná samotná výroba ledu na zimním stadionu ve Valašském Meziříčí?
V posledních letech začínáme chladit v letním období, od druhé půli července, kdy jsou poměrně vysoké venkovní letní teploty. Počáteční chlazení betonu trvá asi jeden a půl dne, kdy se namrazí betonová plocha tak, aby se na ní dala stříkat první slabá vrstva vody.

Jakou používáte technologii při výrobě ledu?
Máme k dispozici dva kompresory, z toho používáme vždycky na chlazení jen jeden kompresor, ten druhý funguje jako záložní. Tyto dva kompresory pravidelně střídáme po sezóně, jeden kompresor vydrží vždy sezónu, pak se vymění a proběhnou opravy, pokud jsou nutné. Nutnost je však mít ihned k dispozici oba dva, k výrobě ledu máme způsob nepřímého chlazení, kdy čpavek chladí solanka, ta následně proudí trubkami pod betonovou plochou a podchlazuje beton tak, aby se na ní dala následně nanášet v poměrných vrstvách voda.

Jak to tedy vypadá prakticky?
Nejprve se tedy musí podchladit a zmrazit beton. Jakmile se povrch dostane do mínusových hodnot na teploměru, vyzkouší se příkladné zalití vody na ploše. Pokud voda začíná mrznout, je to pro nás zpráva, že můžeme začít s postupným stříkáním slabé vrstvy vody. Nesmí se však stříkat hned velká vrstva, protože by poté voda neustále odtékala a nestačila mrznout. Dalším problémem je, že by mohlo dojít k odtržení již namraženého ledu od samotného betonu, proto se ledová plocha vytváří postupně a v několika vrstvách. Nedá se to nikterak uspěchat.

Kolik stupňů má led po namrazení?
Postupně teplota ledu klesá do mínusových hodnot, pokud je to kolem -1 a -2 stupnů, tak se plocha začíná stříkat vodou hadicemi. Ovšem samotným stříkáním a nanášením další vody na povrch plochy se teplota této plochy automaticky opět o něco zvedne, takže je to takový kontinuální proces. Po konečném namrazení se teplota pohybuje kole -5 až - 6 stupňů.

Jak je poté silná vrstva ledu?
Snaha je, abychom udržovali přes sezónu výšku ledu kolem 3,5cm – 4 cm, sami vidíte, že to není zase tak velká vrstva. V průběhu sezony se však výška hlídá tak, aby byl led stále kvalitní. V rozích kluziště je to samozřejmě trošičku více, dle zaoblení hran, kde se následně drží voda.

Poté přichází na řadu bělení a malování...
Samostatné bělení, které provádíme dneska, jsme dělali ve 4 vrstvách, vždy 0,5 cm – 1 cm. Po nabělení se ještě udělá nástřik vodou a pak přichází na řadu malování modré, červené čáry, brankoviště,…. Následně po vytvoření těchto nezbytných barev pro hokej se ještě led nastříká jednou silnější vrstvou, protože kdyby tam už ta další vrstva na ledě pod lajnami nebyla, tak by to hokejisti nožemi z bruslí rozřezali během jediného zápasu či tréninku a mohlo by se lajnovat znova.

Jak dlouho tedy trvá výroba ledu od počátečního chlazení po nalajnování?
Jeden a půl dne je chlazení betonové plochy, pak se plocha pravidelně stříká, my jsme začínali letošní sezonu chladit v pátek ráno, v sobotu večer jsme stříkali první vrstvy ledu a dneska máme pondělí (18.7.2011), a jsou nastříkány 4 vrstvy, tj. tři - čtyři dny, abychom měli dostatek ledu na ploše na bělení, které právě provádíme. Večer poté začneme s malováním barev na led.

Kolik vody spotřebuje rolba, při úpravě ledové plochy mezi třetinami?
Rolba má nádrž na 900 litrů, což je téměř kubík vody, ale samozřejmě se na úpravu ledu nevypouští nádrž celá, dá se to regulovat, můžeme příkladně vypustit 600 - 800 l vždy je tam zásoba, dle potřeby a kvality ledu se dá více, či méně.


I. Rolba již na zimním stadionu led postupně bělí.


II. Rolba již na zimním stadionu led postupně bělí.


III. Rolba již na zimním stadionu led postupně bělí.


IV. Na vše dohlíží p.Zdeněk Bílek...


V. a počítačová technika...

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka