V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Hokejisty Valašského Meziříčí čeká v neděli v pořadí již čtvrté valašské derby letošní sezóny. Utkání, které Bobři dokázali na ledě Vsetína během tří sezón vzájemného měření sil pokaždé vyhrát. Vsetínští již na jednu metu dosáhli – a to zvítězit na ledě Valašského Meziříčí již v prvním měření sil letošní sezóny. Další dvě utkání však již opětovně vyhráli Bobři. Vzájemné měření sil je tedy 10:1 pro Bobry.Prodlouží tedy Bobři svá vítězná utkání proti tomuto soupeři, nebo se budou radovat domácí hokejisté? To vše se dozvíme v utkání, na které se oba tábory fanoušků a hráčů těší, v neděli, 22. ledna od 17.30 na zimním stadionu Na Lapači.

Nyní však mají domácí hráči VHK před sebou možnost tuto nelichotivou bilanci částečně zmírnit a poprvé doma naplno bodovat. Vsetín je na tom v letošní sezóně lépe než Bobři, což dokazuje svým postavením v tabulce a bodovým ziskem. Stále totiž hraje o pomyslné čtvrté místo, zaručující start vyřazovacích bojů na domácím ledě. Pro každý tým je domácí led určitě výhodou.

Je však jasné, že hostující hráči z Valašského Meziříčí nebudou tomuto cíli vsetínských nakloněni a budou se snažit nadále proti tomuto celku hrát ze zabezpečené obrany a pokud možno bez větších individuálních chyb. Právě v minulém měření sil Na Lapači měl domácí celek množství šancí ke vstřelení branky, nicméně výtečně chytající Slovák v meziříčské bráně byl vždy proti. I díky jemu Bobři zvítězili 2:0 a udrželi si svou neporazitelnost Na Lapači. Tedy místa, odkud se body vozí jen zřídka.

Bobři z Valašského Meziříčí zatím v sezoně pevně drží sedmé místo, které jim patří už neuvěřitelných 25 kol! Svěřenci trenéra Ing. Jaroslava Stuchlíka by si přesto účast v play-off neměli nechat ujít, neboť na osmé místo mají náskok 14 bodů. Bobři však již čtyři utkání v řadě nevytěžili ani bod. Nejblíže tomu měli v Opavě, kde byli Bobři lepším týmem, nicméně zbytečné individuální chyby v obranném pásmu jej stály všechny tři body. V zápase s Přerovem hráli také čtyřicet minut vyrovnanou partii. Jak po obou utkáních říkal trenér Jaroslav Stuchlík: “ V posledních dvou utkáních jsme vždy uhráli slušných 40 minut, 20 minut jsme chybovali..Klukům nemůžu vytknout nedostatek bojovnosti. Ale ty chyby, soupeři nás vždy dokázali za ně potrestat. Věřím ale tomu, že kluci pracují poctivě, a když se toho vyvarujeme, tak půjdeme nahoru.“

Valašské derby je vždy zápasem, kde oba týmy hrají naplno před skvělým publikem a chtějí těm svým fanouškům dokázat, že dnes jsou to právě oni, kdo na ledě zvítězí. V minulém utkání trenéru Jaroslavu Stuchlíkovi chyběl ofenzivní obránce Milan Ovšák a olomoučtí forvardi Michal Vodný a Radim Haas, kteří formou střídavých startů nastupují za tým Bobrů. Jestli nastoupí i tito hráči do utkání se Vsetínem prozatím není známo. Olomouc trápí velká marodka, tudíž mají i své povinnosti v mateřském klubu. Bobři však i přesto, že se nyní dívají Vsetínu již delší dobu „na záda“ a ztrácí na ně již 17 bodů, budou týmem, který nebude chtít dát svou kůži zadarmo a trpělivým, bojovným a hlavně bezchybným výkonem můžou z Lapače opět odvést nějaký bod zpět po směru vsetínské Bečvy.

Jak je na tom vsetínské mužstvo? To houfně bojuje o čtvrté místo, nyní je však o horší skóre na místě pátém za Prostějovem. Vsetín se také řadí k týmům, který nejméně inkasuje. V domácích utkáních Vsetín nepoznal hořkost porážky právě od minulého měření sil s Valašským Meziříčím z 30.10.2011. Od té doby si na Lapači svěřenci trenéra Hlobila poradili s týmy Havířova, Poruby, Karviné, Frýdku – Místku, Přerova, Uherského Hradiště, Nového Jičína, Prostějova či Opavy. Tedy „téměř“ se všemi druholigovými celky.

V bráně Vsetína se střídá úspěšná brankářská dvojice Petr Hromada – Lukáš Plšek . Kdo však bude mezi třemi tyčemi v den utkání ještě není rozhodnuto. Oba dva brankáři si drží více jak 90% úspěšnost zásahů. V obraně si budou muset dát Bobři pozor především na nestárnoucího Jiřího Heše , který v 18 odehraných utkáních vstřelil 6 branek a 11 asistencí. Dalším obráncem s ligovými zkušenostmi je zkušený Zbyněk Spitzer (4+11). Mezi nejproduktivnější beky se nadále řadí i Jiří Farda (3+10).

V útočných řadách má Vsetín velkou sílu ve svém kapitánovi Danielu Vaňkovi , jehož produktivita je opravdu skvostná. Ve 31 odehraných utkáních vstřelil 16 branek a přidal 27 asistencí. Na záda mu „dýchá“ předsezónní posila z Uničova a nejlepší střelec týmu, Franišek Zúbek (21+18). Dalším v pořadí je útočník Antonín Sprušil (9+11) , který svou rychlostí, přesností střelby dokazuje, že mu výměna z Přerova určitě pomohla. Obranné dvojice Bobrů si budou muset dávat velký pozor i na mladého Davida Vítka (14+3), Filipa Bajtka (9+6) nebo dvojici Petr a Ondřej Hruška , kteří zatím shodně posbírali 14 kanadských bodů. Síla Vsetína je však rozdělena do všech třech formací VHK bez rozdílu.

Věříme však, že Bobry přijede podpořit i početná skupina fanoušků z Valašského Meziříčí, kteří svými hlasivkami dopomohou k výbornému výkonu hostujících hráčů oceněných případně exportem bodů či bodu.

Sestavy v minulém kole:
Valašský hokejový klub:
Hromada - Farda, Heš, Spitzer, Mečiar, Hoďa, Hrčka, Šimek, Žabčík - Zúbek, Vaněk, Sprušil, Vítek, O. Hruška, P. Hruška, Holík, Dědek, Hambálek, Kubo, Korčák.

HC Bobři Val. Meziříčí:
Vlachynský(Slovák) - Ambruz, Balga, Blažek, Bokroš, Černý, Dostál, Dvořák, Hartmann, Knebl, Martiník, Mikel, Musil, Novosad, Růčka, Varga D., Varga Mir., Vašut, Zábojník

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka