V A L A Š S K É M E Z I Ř Í Č Í - Neodmyslitelnou součástí každého hokejového týmu je i samotný klubový lékař, který je přítomen na stadionu v době konání mistrovských zápasů "A" týmu Bobrů. Hokejisté Valašského Meziříčí mají tuto péči zajištěnou v osobě velezkušeného lékaře MUDr. Ladislava Březiny, který vykonává tuto důležitou činnosti již pěknou řádku let a svou odborností, kvalitou a zkušeností dokáže týmu velice pomoci. Nahlédli jsem tedy malinko i do této profese, která patří v rámci spektra činností a služeb v zemi k té nejtěžší a nejodpovědnější.

Pane doktore, jak dlouho se již věnujete lékařským povinnostem u Bobrů?
Jako lékař hokejového klubu HC Bobři zde pracuji od kvalifikace o postup do 2. národní hokejové ligy.

Jak jste se do klubu, a k samotnému hokeji dostal? Požádalo Vás o to vedení nebo jste nabídl své služby sám?
Byl jsem tehdy osloven p. Břetislavem Krutílkem. Požádal mě, zda bych mohl přijít na tyto kvalifikační zápasy, neboť zde je již povinný lékařský dozor. Od té doby docházím na hokejové zápasy pravidelně s výjimkou krátkého období, kdy jsem byl po operaci. V toto období zajišťovali lékařskou službu někteří mí kolegové z nemocnice.

Jak dlouho jste členem managementu (výboru) klubu HC Bobři?
Od té doby, t.j.od kvalifikačních bojů jsem členem hokejového oddílu HC Bobři. Měl jsem s tím již nějaké zkušenosti, protože na svém minulém pracovišti na chirurgii v Přerově jsem rovněž pracoval jako lékař hokejového klubu a jako člen výboru. Tehdy jsem měl ve výboru na starosti sociální otázky hráčů.

Přibližte i fanouškům, co vše se na takové schůzi řeší a probírá?
Záleží ve kterém období. Především celý rok se řeší finanční zajištění soutěže, dále se musí zajistit trenér a jelikož nemáme dostatek vlastních hráčů, je třeba doplnit hráčský kádr. To vše zajišťuje manažer oddílu, p. Petr Kovář, nejlépe ve spolupráci s trenérem. Ale také nové hráčské dresy, nákup hokejek (hokejka stojí 3500 Kč) vytisknutí vstupenek, permanentních vstupenek, VIP vstupenek, fotografování před sezónou, vybavení lékarničky, organizace zápasů, autobusy a řada dalších velice náročných úkolů.

S jakými úrazy se nejčastěji setkáváte v hokejovém prostředí?
Nejčastější poranění u hokejistů jsou tržné nebo řezné rány obličeje, které řešíme na místě, dále hematomy a pohmoždění předloktí, kdy soupeř použije hokejku jako sekeru do míst nad předloktí, která nejsou chráněna a rovněž poranění kolenních vazů. Jednou jsem ošetřoval vymknutí kloubu mezi lopatkou a klíční kostí - hráč musel být operován a sezona pro něj skončila. Vyskytl se i otřes mozku, který postihl našeho tehdy nejlepšího hráče Pavla Šebestu.

Jsou Bobři a potažmo lední hokej jediným sportovním odvětvím, kterému jste se věnoval při své práci?
Po příchodu do Valašského Meziříčí jsem několik málo let spolupracoval s oddílem kopané a to ve stejné funkci – oddílového lékaře. Pro časové zaneprázdnění jsem brzy u kopané ale skončil.

Jak vycházíte s hráči co by jejich klubový lékař?
Každý hokejový doktor je současně i psycholog hráčů, a také je-li třeba, se ujímá léčení jejich rodinných příslušníků. Myslím si, že s hráči vycházíme dobře.

Obrací se na vás hráči i s některými zdravotními problémy vzniklými mimo ledovou plochu?
Je samozřejmostí, že hráči když mají i jiné zdravotní potíže než ty, vyplývající ze sportu, se obrací na svého oddílového lékaře. Někteří hráči mají svého lékaře v místě bydliště, event.na klinice apod.

S jakým nejhorším zraněním jste se v hokeji potkal při vašem ošetření?
Naštěstí během těch 7 let se nějaké opravdu těžké zranění nevyskytlo. Tržné rány šijeme běžně během zápasu v místnosti, která slouží jak trenérům, tak i lékaři. Prostor je ale málo. Ale zatím mohu zodpovědně říct, že event. hnisání se objevuje pouze u ran šitých v ústech, kde je to ale běžné i při ošetření na sterilním sále.

Co vše jako lékař musíte mít před zápasem připraveno?
Především musí být pořadateli připravena nosítka. Na "ošetřovně" je kufr, kde je souprava na šití, dále jehly, stříkačky, anestatikum ,obvazový materiál, pružná obinadla, dlahy. Rovněž injekce proti bolesti,tbl.proti průjmu, analgetika, kapky do očí, spray na pohmožděniny a mnoho dalších.

Utkvěl Vám v hlavě některý hokejista, na nějž rád vzpomínáte z dresu Val. Meziříčí?
Ve Valašském Meziříčí hrál Vlach, Jaškin a někteří další výteční hráči, ale myslím si,že nejlepší hokejista který zde hrál byl Pavel Šebesta a jeho centr Dalibor Sochorek. To byla radost se na ně dívat a přitom měli přirozenou autoritu i v šatně.

Kteří lékaři Vás zastupovali v době vaší nepřítomnosti a jaké máte mezi sebou vztahy?
Jak jsem již uvedl, v době kdy jsem byl nemocen, anebo jsem byl mimo republiku, mě zastupovali kolegové, se kterými mám ty nejlepší vztahy. Jedná se o MUDr. Zuzanu Vávrovou (dcera předsedy oddílu Ing. Josefa Vávry - pozn.redakce), prim. MUDr.Tomáše Kopeckého nebo sportovního lékaře nemocnice MUDr.Petra Zajíčka. Podotýkám, že všichni lékaři kteří zajišťovali zdravotní službu na hokejových zápasech, tuto funkci vykonávali naprosto zdarma, stejně jako ostatní členové výboru.

Jak hodnotíte z osobního pohledu právě skončenou hokejovou sezónu 2011/12?
Ke skončené sezoně jsem kritický. Mužstvo mělo velké výkyvy a v podstatě svými výkony ovlivnilo i návštěvy na zápasech. Postup do play-off byl maximem. Doufám,že v příští sezoně bude úroveň meziříčského hokeje lepší.

ODEHRANÝ ZÁPAS

44. kolo | so 9.3.2024

TABULKA 2. LIGY

1. HAV Havířov 44 270:99 116
2. HVY Vyškov 44 224:152 92
3. HOM Hodonín 44 153:134 74
4. OPA Opava 44 143:134 72
5. HBR Havlíčkův Brod 44 151:141 65
6. NJI Nový Jičín 44 146:165 59
7. KOP Kopřivnice 44 161:172 58
8. ZNS Žďár nad Sázavou 44 149:187 58
9. SUM Šumperk 44 139:160 57
10. VAL Valašské Meziříčí 44 128:170 49
11. TEC Technika 44 118:172 49
12. VEL Velké Meziříčí 44 121:217 43
Kompletní tabulka